Lempikasvispihvit kera sörsselien

Tykkään falafeleista. Jopa Sodexhon. Parhaan falafel-annokseni olen syönyt Berliinissä, ja Helsingin parhaat Fafa’sissa ja Torissa. En ole kuitenkaan onnistunut tekemään itse kotona hyviä falafelejä, vaikka olen yrittänyt useamman kerran. Ne kai pitäisi uppopaistaa, mutta se on kyllä kotioloihin liian HC:tä.

IMG_6706

Pitkän tuotekehittelyn tuloksena olen kuitenkin onnistunut jalostamaan vähän falafelmäisten kasvispihvien reseptin, ja tästä onkin tullut yksi lempikotiruuistani. Kasvispihvit sopivat mainiosti jonnekin myöhäisempien joulunpyhien ruokalistalle, kun kinkku alkaa jo tökkiä – näistä saa raikasta vaihtelua, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että kyllä valmisteluihinkin kuluu aikaa. Suosittelen valmistamaan myös sörsselit, muuten annos jää vajaaksi.

 

Kasvispihvit (n. 12 kpl)

2 prk (á 400 g, kuivapaino 240g) keitettyjä kikherneitä suolaliemessä
2 porkkanaa
2 kananmunaa
1 sipuli
120 g emmental-juustoa
2 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
n. 3 cm tuoretta chiliä
1/3 nippua persiljaa
mustapippuria
0,5 sitruunan mehu
seesamin siemeniä

Surauta kikherneet sauvasekoittimella, blenderillä, magic bulletilla tai millä hyvänsä muussiksi. Ei haittaa, vaikka osa herneistä jäisikin rouheammiksi – se tuo mukavaa suutuntumaa. Pilko sipuli, chili ja persilja, ja sotke tahnan sekaan. Lisää mausteet. Raasta porkkanat ja juusto karkealla raastimella ja sekoita joukkoon. Sotke vielä joukkoon kananmunat ja sitruunamehu. Taputtele massa pulleiksi pihveiksi leivinpaperin päälle. Sirottele seesamin siemeniä pinnalle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Vaihtoehtoisesti voit paistaa pihvit pannullakin, silloin piffiläiset kannattaa leivittää korppujauhon ja seesamin siementen sekoituksella.

 

Jugurttikastike

puolikas kurkku
1 valkosipulin kynsi
250 g paksua turkkilaista jugurttia
1/2 puska minttua
2 tl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria
0,5 sitruunan mehu

Pilko kurkku pieneksi. Murskaa valkosipulin kynsi. Sotke jugurttiin. Hakkeloi minttu sekaan. Lisää hunaja, suola, pippuri ja sitruunamehu. Sekoita ja anna maustua hetki.

 

Avokadomöhnä

1 valkosipulin kynsi
2 avokadoa
1/3 nippua korianteria
4 rkl oliivioljyä
1 limen mehu
3 cm tuoretta chiliä
0,5 tl suolaa

Survo avokadot. Murskaa valkosipulin kynsi, hakkeloi korianteri, pilko chili ja lisää avokadomöhnän joukkoon. Lisää suola, oliiviöljy ja limen mehu. Sotke. Heitä avokadon kivi joukkoon, niin tahna ei tummu.

 

Tarjoile kasvispihvit ja tahnat salaatin, tomaatin ja basmatiriisin kanssa. Nams.