Tarinoita kasseista

Joulua kohti olen taas polkenut ompelukonetta ja surauttanut viimeisen satsin hyväntekeväisyyskasseja. Viimeisen, koska nyt painokuvatilkut ja kangasvarastot alkaa olla käytetty.

Hyväntekeväisyyskassit ovat siis tosiaan täysin ylijäämätavaroista ja arkistojen aarteista kasattuja – en ole halunnut hommata näitä varten mitään uutta, vaan nimenomaan vajuttaa varastoja. Ja siinä olen onnistunut! Mutta täytyy kyllä vähän häveten tunnustaa, että jos ihminen pystyy surauttamaan 50 kauppakassia olemassa olevista kangasvarastoistaan, niin onhan sitä varastoa alun perin ollut kyllä vähän kohtuuttoman paljon. Ilman tätä projektia olisin varmaan selvinnyt niillä varastoilla lopun ikäni. Tästä eteenpäin hankin kankaita vain tarpeeseen.

Tässä viimeisessä satsissa joutui jo todella käyttämään mielikuvitusta, sillä kangasvarastot alkoivat olla niin hyvin käytettyjä, että homma lipsahti vähän tilkkutöiden puolelle. Mistä saan 75 cm x 10 cm pitkän yhtenäisen kangassuirun kahvaksi? Ja vielä niin, että kahvat sopivat kassin muuhun habitukseen? Taustapalan pitäisi olla 40 cm x 45 cm – mistä mä sen kasaan, kun niin isoa yhtenäistä palaa ei enää ole?

Niin, ja ne painokuvat, nekin ovat koevedoksia aiemmista kankaanpainantaharjoituksista. Tässä muutama tarina ja muisto muutaman kassin taustalta.

Jorma Ollila -kassista tuli todellinen Suomi 100 -teos: Nokian menestyksen luotsi, Marimekon kangas, mökkikuosi ja kapeat suikaleet perunasäkkimäistä pellavaa. Jorma-kuvan tein alunperin kenellekäs muullekaan kuin Jorma Ollilalle. Kyseessä oli tilaustyönä tehty kännykkäpussi, jonka eräs seura halusi antaa kiitoksen eleenä Ollilalle. Sittemmin olen tehnyt Jorma-tilkuista kännykkäpussit kummitytölleni ja hänen siskolleen, ja nyt siis tosiaan tällainen Andy Warhol -tyyppinen kollaasikassi.

Kummitytöstä appropoo… Elizabeth Taylor ja Audrey Hepburn ovat peräisin kummityttöni (ja hänen kaksoissiskonsa) ristiäislahjoista. A ja E, Aune ja Elsa, Audrey ja Elizabeth. Nämä painatukset tein alunperin vauvan-bodyihin, jotka kieltämättä olivat ehkä hienoimmat bodyt, mitä olen tehnyt. Kaksoset ovat tosin nyt jo tokaluokkalaisia, joten ehkä kummitädinkin oli korkea aika luopua painotilkuista.

Lemmenlaiva-painatuksia olen tehnyt vuosien varrella useampaankin otteeseen. Mutta ihan ekat Lemmenlaivat tein noin vuonna 2003 Lappeenrannan linnoituksen joulumyyjäisiin, jossa möin Lemmenlaiva-, Kauniit ja rohkeat sekä MacGyver-t-paitoja. Muistan, että pähkäilin kuumeisesti, kuinka paljon uskallan opiskelijabudjetillani investoida t-paitoihin; mitä jos ne jää käsiin? Tein lopulta myyjäisistä 1300 euron myynnin, ja pöytävuokran, materiaalikulujen ja matkojen jälkeen käteen jäi jotain reilut 900 euroa, mikä oli tuolloin opiskelijalle aika iso raha. Mutta totesin myös noiden myyjäisten jälkeen, että vaikka kässäily on kivaa, niin kyllä taloudellisessa mielessä diplomi-insinöörin elämä on käsityöläiselämää paljon turvatumpaa.

Nämä ja muut tarinoita täynnä olevat kassit tulevat myyntiin Facebook-feedissäni tiistaina 28.11. klo 19. Hintaa kassille tulee 20 euroa. Kasseja ei voi varata, vaan ekana hihkaissut saa veskan. Tilaustöihinkään en pysty enää taipumaan, koska painotilkut ovat nyt jotakuinkin loppuun käytetty. Lahjoitan kasseista saadun myynnin lyhentämättömänä Vailla Vakinaista Asuntoa ry:lle.

Tämähän on siis mitä mainioin joululahjaidea ja samalla tietää tekevänsä hyvää!

SaveSave