Ä – Äiti

Äidit ovat parhaita. Ne tietävät lähes kaikesta kaiken. Niille voi soittaa, kun on isoja huolia, suuria iloja tai jos tarvitsee tietää vaikkapa miten laskiainen lasketaan pääsiäisestä tai miksi puisia kauhoja ja kapustoja pitää keittää suolavedessä ennen käyttöä.

Äidit ovat lapsilleen huikean tärkeitä roolimalleja. Minulle äiti on antanut mielestäni terveen itsenäisen naisen mallin. Hän on opettanut sen, että oma raha on naiselle paras itsenäisyyden ja tasa-arvon tae. Ja sen, että naisen on osattava tehdä myös vähän vaikeita ja ikäviä juttuja, kuten täyttää itse oma veroilmoituksensa.

Äitini on myös tukenut opintojani monella tapaa. Koulutaipaleeni alkupuolta hän edisti patistelemalla läksyjen pariin ja kuulustelemalla koealuetta. Ja toisaalta hän on myös auttanut olemaan spennaamatta myöhempiä opintoja liikaa: ”sama se on minkä loppututkinnon sitä töissä unohtaa”. Muistan ikuisesti, miten ylpeä olin jossain ala-asteen lopulla, kun tajusin, että minun äitinipä pystyy auttamaan minua jopa matikanläksyissä – ja että se ei ole itsestään selvää.

Olen miettinyt, miten voisin jeesata äiti-kavereitani kannustamaan lapsiaan matemaattis-luonnontieteellisissä asioissa, esimerkiksi nyt niin pinnalla olevassa koodaamisessa. Tai ainakin olemaan tietoisesti sulkematta jotain vaihtoehtoja pois. Koodaaminen tuli männäsyksynä koulujen opetussuunnitelmaan, ja Facebookissa olen jo törmännyt muutamaan puhinaan, että ”miten näitä eka-toka-luokkalaisia pitäisi pystyä koodaamisessa auttamaan!?!” No täältä IT-alalta lapsettoman on tietysti helppo huudella, mutta tässä muutama idea:

  • Kuuntele, kun lapsella on jotain kysyttävää koodauksesta.
  • Kokeile coachausta – ei tarvitse antaa suoraa vastausta (varsinkaan jos sitä ei tiedä), mutta voi kysellä lisäkysymyksiä, kuten ”mitä sä olet jo kokeillut”, ”miksi päätit luopua siitä vaihtoehdosta”, ”miksi ajattelit, että tuo toinen vaihtoehto olisi parempi”.
  • Lue tehtävänanto ääneen ja järkeilkää yhdessä ääneen eri vaihtoehtoja.
  • Googlatkaa yhdessä. Ja sano skidille, että eivät oikeatkaan koodarit osaa kaikkea valmiiksi tai tiedä vastauksia heti tai ulkomuistista – hekin opettelevat, kyselevät, googlettavat ja tekevät uusiksi koko ajan.