Z – Zulu

Zulu, Bravo ja Foxtrot ovat tuttuja aakkosia armeijaleffoista. Noita kai kutsutaan myös Naton aakkosiksi. Inttijuttuja siis. Kun menin opiskelemaan Otaniemeen, odotin vähän kauhunsekaisestikin, että joutuisin kuuntelemaan inttijuttuja pitkästymiseen saakka. Mutta yllättävän vähän niille altistui, vaikka kanssaopiskelijat olivatkin valtaosin juuri armeijan käyneitä tai pian sinne meneviä nuoria miehiä. Naisopiskelututuistani ehkä 5 oli käynyt intin – tai voi olla että useampikin, ei vaan tullut koskaan puheeksi.

Vaikka armeijajuttuja ei ihan överipaljoa kuullutkaan opiskelijatoverien kertomana, niin kyllä tekniikan opiskelijoiden organisoitumisessa oli viitteitä armeijasta. Uusien opiskelijoiden toimintaa organisoivat fuksikapteenit ja heitä johti fuksimajuri. Itsekin olin fuksitouhuissa mukana, mutta mulle tärkeintä oli tarjoilla uusille opiskelijoille mahdollisuuksia löytää oma juttunsa ja oma ryhmänsä uudessa elämänvaiheessa.

Opiskeluaikana olin töissä sekä telakalla että raksahommissa. Siellä organisoituminen muistutti jonkin verran armeijaa. Oli selkeä nokkimisjärjestys, päätöksiin tarvittiin tietyt natsat. Aamulla kokoonnuttiin, jos ei nyt ihan riviin niin epämääräiseen puolikaareen ainakin, saamaan päivän käskyt, että mitä tänään tehtäisiin. Säännöllisesti pidettiin tupakanmittaisia taukoja (okei, tämän olen oppinut Uuno armeijan leivissä elokuvasta, en tiedä, onko intissä oikeasti tupakanmittaisia taukoja). Ja kun hain kesätöitä yhdestä rakennusfirmasta, joku setämestari soitti mulle takaisin, että ”ymmärrätkö, minne sä olet hakenut? Ei nämä ole naisten töitä.” En ihmettele, vaikka 90-luvulla ensimmäiset naisalokkaat olisivat kohdanneet samat sanat.

IT-ala on organisoitumisensa ja johtamisensa puolesta tosi epäarmeijamainen, ainakin minun ymmärrykseni ja kokemukseni mukaan. Asiantuntijoihin luotetaan ja heidän odotetaankin olevan ennemminkin itseohjautuvia kuin käskytettäviä. Matalassa hierarkkiassa arvon korotus ei tule ylenemisen kautta vaan siitä, kuinka taitava, oppivainen ja auttavainen olet vertaistesi silmissä.

Mutta armeijakin muuttuu. Suomessa vieraili hiljattain Stan McChrystal, joka on jenkkiarmeijan kenraali. Hänen johtamansa erikoisjoukot olivat hyljänneet perinteisen armeijan ylhäältä alaspäin käskyttävän organisoitumistavan, ja omaksuneet IT-maailmassa niin suositun tiimeistä muodostuvan verkostomaisen tavan organisoitua. Lisää McChrystalin ajatuksista vaikkapa tässä podcastissa.