Tosi hyvä guacamole

Minusta texmex-ruoka kuuluu pikkujoulukauteen sekä uuden vuoden juhlintaan. Siis nimenomaan texmex, ei mikään oikea meksikolainen, vaan tämä suomalaistettu, valmismausteseosten säväyttämä versio ruuasta, jota iguanat, chicosit, santafet ja oldelpasot tarjoavat. Olen paikallistanut tämän fiksaation alkupisteen jonnekin opiskeluaikojen aktiivivuosiin, jolloin söimme useammissa pikkujouluissa jauhelihaa, salaattia ja valmissalsaa vehnälättyjen välissä.

Tuolloin minulla ei ollut hajuakaan, miten guacamolea tehdään. Vertailukohtani oli einespurkkiin säilötty ”guacamole”, joten luulin, että myös itse tehtynä guacamoleen tulee tyyliin yksi avokado per puoli litraa ranskankermaa. Arvata saattaa, että kymmenen vuoden takainen guacamole-reseptini ei ollut yhtä maukas kuin tämä, jota on ranteen mitalla sovellettu Safkaa-keittokirjan ohjeesta.

IMG_4887

3 avokadoa
1 pieni tuoreen valkosipulin kynsi
Pari senttiä – kokonainen punaista tuore chili, tulisuudesta riippuen
Puoli puskaa korianteria
1 lime + extraluraus valmista limemehua
Pari ruokalusikallista oliiviöljyä
0,5 tl suolaa

Pilko ainekset. Sotke. Anna vetäytyä huoneenlämmössä, mikäli maltat. Nauti. Kannattaa kokeilla myös ruisnachojen kanssa – kuulostaa terveelliseltä, mutta toimii.

Vinkki: heitä 1-2 avokadon kiveä guacamoleastiaan, se estää tummumisen paljon tehokkaammin kuin mitkään sitruunamehujen pirskottelut.

IMG_5339