IT-alan aakkoset

img_0122

Tulevaisuuden työt ovat alalla kuin alalla digihommia. Microsoftin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset tytöt ymmärtävät teknologian merkityksen tulevaisuudessa, mutta harva tyttö siltikään näkee itseään teknologia-alalla. Tutkimus listaa myös ajureita naisten tiedekiinnostuksen taustalla, kuten kannustavat vanhemmat ja alalla työskentelevät roolimallit.

Meitsi täällä Huippuhommassa vannoo insinööritieteiden ja asiallisen naisasian nimiin. Olen viimeisen parin vuoden aikana tehnyt jalkatyötä tällä saralla järkkäämällä naisten hackathonin ja The Code Pub IT-iltoja, vieraskynäilemällä blogikirjoituksia opettajille sekä mentoroimalla. Tarkoituksenani ei ole käännyttää ketään koodaajaksi vasten tahtoaan, vaan minulla on tähän ilosanoman levittämiseen kaksi motiivia:

  1. IT-alalla on kiva olla töissä, mutta rehellisyyden nimissä suomalainen IT-ala kaipaa erilaisuuden rikkautta. Lisää naisia, lisää ulkomaalaistaustaisia, lisää alanvaihtajia, ja muuten vaan useammasta näkövinkkelistä kuikuilevia tyyppejä. Uskon, että taustojen rikkaus auttaa meitä tekemään parempia tuotteita ja palveluita – plus että töissä olisi silloin vieläkin kivempaa.
  2. Jokaisella tytöllä on oltava mahdollisuus harkita vakavasti kaikkia jatko-opintoja ja suuntautumista kaikille aloille ilman että opettajien, vanhempien tai omat ennakkoluulot karsivat vaihtoehtoja pois ennen kuin niitä ehtii edes toiveiksi tai mahdollisuuksiksi tunnistaa. On ihan ok päätyä lopulta mille tahansa alalle, mutta haluan, että kaikilla olisi vinoutumaton mahdollisuus harkita vakavasti myös itselleen ei-perinteisiä aloja.

Viimeisen vuoden aikana olen myös hoksannut, että jotkut näkevät minut roolimallina – siis esimerkkinä IT-alalla porskuttavasta naisesta. Itsestä tämä tuntuu hassulta, koska minähän tietysti ajattelen itseäni ihan tavallisena, jonkinmoisella ammattiylpeydellä varustettuna tyyppinä, joka haluaa saada fiksuja juttuja aikaiseksi, ja mielellään vielä mukavien tyyppien kanssa.

Mutta kannetaan nyt tätä roolimallin soihtua asiaan kuuluvalla vakavuudella: Naisten päivän ja käynnissä olevan yhteishaun kunniaksi aloitan keskiviikkona täällä Huippuhommassa kirjoitussarjan IT-alan aakkoset, joka avaa IT-alalla työskentelyä yhden naisen näkökulmasta. Koitan myös muistella paikoin, mitä itse olen jossain kohti yläastetta, lukiota, yliopistoa tai työuraa ajatellut – mikä minut on saanut tekemään tai mikä on estänyt joitain valintoja. Tulen käymään läpi asioita yksi kerrallaan aakkosten kautta: kirjain per päivä

Tiedostan kyllä, että blogini vakiolukijoissa ei parveile yhteishaun piirissä olevia nuoria, mutta vanhempia, opettajia ja mahdollisia alanvaihtajia Huippuhomma voi hyvinkin tavoittaa. Ja meillä aikuisilla, vanhemmilla ja roolimalleilla on voimaa.

Ylihuomenna siis tärähtää, #ITaakkoset.