Kastike nyljetyistä munakoisoista

img_1726

Munakoiso on aina ollut vähän hankala vastus. Todella kaunis vihannes, siis suorastaan maalauksellinen, mutta en ole onnistunut laittamaan siitä vielä mitään erityisen ihmeellistä sapuskaa.

Olen koittanut haastaa itseäni monesti ostamalla munakoison sillä ajatuksella, että ”nyt minä etsin jonkin reseptin ja teen tästä jotain”. Ja kuitenkin liian usein olen heittänyt valkoista nukkaa kannastaan kasvavan koison biojätteeseen.

Jokunen aika sitten muistin hämärästi, että se Strömsön entinen ahvenanmaalaiskokki Mikael teki (silloin kun se vielä oli Strömsössä) tahnaa uunissa paistetuista munakoisoista. Ajattelin, ettei niin vanhaa reseptiä toinna edes kuukkeloida, joten lähdin ihan vaan ronskisti järkeilemään ja improvisoimaan ajatuksella ”what would Mikael do”.

Ja kertakaikkiaan, siitähän tuli ihan hyvä jokapaikan kastike!

1 iso tai 2 pientä munakoisoa
2-4 valkosipulin kynttä
Suolaa, pippuria, oliiviöljyä
50 g maustamatonta tuorejuustoa tai fetaa
Loraus sitruunamehua

Halkaise munakoisot pituussuunnassa kahtia. Tee veitsellä pari pientä lovea munakoison ”lihaan” ja tunge valkosipulin kynsi loveen. En itse pidä kovin valkosipulisesta, joten teen usein niin, että puolitan valkosipulin kynnen ja tungen kaksi kynnenpuolikasta yhteen koisonpuolikkaaseen.

Ripottele suolaa ja pippuria munakoison leikkauspinnalle ja lorauta vähän öljyä päälle. Laita munakoisot uuniin 200 asteeseen 30 minuutiksi leikkauspinta ylöspäin.

Kun munakoisot näyttävän kypsiltä, ota kaverit pois uunista. Kaavi pehmeä sisus astiaan ja heitä kuoret pois. Tässä kohtaa voit myös vielä säätää lopullista valkosipulin määrää pienemmäksi.

img_1725

Heitä tuorejuusto tai feta kaavitun munakoison sekaan ja surauta sileäksi sauvasekoittimella. Mikäli käytit tuorejuustoa, tsekkaa tässä kohtaa suola ja lisää tarvittaessa. Raikasta mössö lorauksella sitruunamehua.

Tarjoile vaikka falafelien, lihapullien, uunilohen tai kananrintafileiden kanssa.