Lucia-salaatti

IMG_7301

Hyvää Lucian päivää! En nyt käy tässä tilittämään omia traumojani Korvenkylän ala-asteen Lucia-politikoinnista, vaan keskityn valon tuomiseen arkiruokavinkin muodossa.

Nimittäin ihmisenhän on hyvä syödä reippaasti tuoreita vihanneksia. Olen suuri salaattien ystävä, mutta talvella perus kurkku-tomaatti-salaatti-sekoitus ei vaan oikein inspiroi. Liian mautonta, liian tavallista, liian luonteetonta. Yksi lemplilisukesalaateistani, joka kestää myös talvisesongin ankaruutta, on sisilialainen fenkolisalaatti. Ja se on vieläpä kaunista ja lämpöisennnäköistä, siis valon tuoja – eli täydellistä Lucian päivän murenta.

1 iso tai 2 pientä fenkolia
1 appelsiini
15 mustaa oliivia
loraus valkoviinietikkaa
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä

Pilko, sekoita, mausta. Ei siinä sen kummempaa.

Ohje on alunperin Henri Alénin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirjasta, tosin itse en ole niin tarkka, paljonko mitäkin ainesosaa tulee. Pidän kirjasta monestakin syystä. Ensinnäkin ohjeet ovat aika mutkattomia, mutta niissä on kuitenkin jotain twistiä ja uutta, mitä en olisi itse keksinyt. Kirjassa on hyviä ja kekseliäitä salaatteja. Valtaosa ohjeista sopii arkiruuaksi. Sesonkisuudesta plussaa. Ja kiitos Annukka Oksasen, kyseessä on erinomaisesti kirjoitettu keittokirja.

Tänä päivänä suomenkielisiä keittokirjoja julkaistaan varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin, mikä on hyvä asia – huippua, että tarjontaa ja inspiraatiota riittää ja että moni blogaajakin on saanut tehdä unelmastaan totta julkaisemalla oman keittokirjan. Mutta iso osa keittokirjoista on myös aika heppoista ja itsestään selvää kamaa. Ei ole ihan helppoa tehdä hyvin kirjoitettua keittiön perusteosta, joka pystyy vieläpä tuomaan jotain uutta. Siinä tämä kirja kyllä onnistuu.

IMG_7306

Muista Annukka Oksasen tyylinäytteistä pääsee nauttimaan Hesarin talouskolumneista (joissa tehdään selkoa talouden lainalaisuuksista ymmärrettävästi ja selkokielisesti) sekä Mondon Kööpenhaminan oppaasta.