Laavakakut

IMG_7252

Miten onkin, että marraskuussa tulee hirveä makeanhimo. Ja just jotain tuhtia, kuten suklaata, tekee mieli. Tässä viimeisin suklaakokeilu: Suklaalaavakakut, joissa on ihana suolainen karamellitäyte. Ohjeesta tulee kuusi erittäin makeaa kakkua. Ohje on alunperin Rachel Khoolta.

Suolainen karamellitäyte:

150 g sokeria
1,5 dl kuohukermaa
vajaa 1 tl jotain hifistelysuolaa, mulla oli jotain savunmakuista sormisuolaa

Ripottele sokeria kattilan pohja peittoon. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa kullanruskeaksi. Lisää loputkin sokerit. Hämmentele sokeria niin kauan, että siitä tulee ruskeaa. Kaada joukkoon kerma. Varo käsiäsi ja kasvojasi, kerma voi vähän pärskiä. Lisää suolaa vähitellen ja maistele välillä. Lopeta suolan lisääminen, jos se hirvittää, mutta lopputuloksesta saisi tulla Snickers mieleen. Keittele ja hämmentele niin, että kinuski muuttuu tahmeaksi. Laita jäähtymään parvekkeelle ja siirrä myöhemmin jääkaappiin.

Kakkutaikina:

150 g tummaa suklaata (70%)
85 g voita + jonkin verran voita mukien voiteluun
kaakaojauhoa
170 g sokeria
85 g jauhoja
6 munaa

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Voitele 6 mukia voilla ja jauhota mukit kaakaojauholla. Sekoita sokerit ja jauhot. Lisää sulanut suklaa-voi-seos ja sekoita. Riko kanamunat ja sotke niiden rakenne rikki ja sekaisin – ei kuitenkaan tarvitse vatkata vaahdoksi asti. Jaa taikina 6 mukiin. Laita mukit tunniksi jääkaappiin.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota taikinakupit jääkaapista ja pursota kinuski taikinan sisälle. Jos et jaksa leikkiä pursottimen kanssa, niin teelusikoilla leikkiminenkin toimii, pääasia että kinuskimöntti on jotakuinkin yhtenäinen ja taikinan peitossa joka puolelta. Laita kupposet uuniin 12-15 minuutiksi. Minä pidin 12 minuuttia, kuten Rachelkin, mutta olisi saanut olla sen vartin.

Kumoa lautaselle. Ja oo, miten suolainen kinuskilaava valuu.

IMG_7251