Pyörällä päästään x3

Tälle kesälomalle ei tosiaan ollut mitään ihmeellisiä suunnitelmia. Ja hyvä niin. Säiden mukaan, puoli päivää kerrallaan, koska sateet ja paisteet menevät näköjään puolen päivän sykleissä.

Olemme fillaroineet paikkaan jos toiseenkin, ja ajattelinkin jakaa 3 mainiota pyöräretkivinkkiä. Etäisyydet ovat suuntaa antavia ja mitattu Kalasatamasta.

 

Luonto & kaupunki
reilu 40 km

Tämän lenkin ensimmäinen taival suuntautuu Pohjois-Helsinkiin ja Vantaalle. Polje kohti Arabianrantaa ja Tekniikan museota. Ihaile Vanhankaupunginkoskea, ja kanttaa museon kohdalta joen varteen. Rissaa Vantaanjoen vartta aina Haltialan tilalle saakka. Haltialassa on hyvä pitää juomatauko, taputtaa vähän lampaita ja voi sieltä ostaa myös annoksen Caminiton jäätelöä.

DSCN1077

Haltialan jälkeen kurvataan takaisin kaupunkiin päin, mutta nyt Keskuspuiston kautta. Keskuspuistossa rissaillaan polkuja ja hiekkateitä ristiin rastiin ja ihastellaan, miten näin hieno puistometsä voikin kohota lähes keskellä Helsinkiä. Keskuspuistoa lasketellaan aina Töölönlahdelle saakka. Valitse Töölönlahdella pohjoinen ranta, rullaile ohi huviloiden. Sinisen huvilan kahviossa voi pitää tankkaustauon.

Nyt alkaa kaupunkilegi. Rullaile Sanomatalon ja Kiasman kulmalle, ja aja Baana päästä päähän. Kurvaa Baanan Ruoholahden-päässä vasemmalle kohti Hietalahden telakkaa. Rullaile rantoja pitkin aina Kaivopuistoon saakka, siitä Kauppatorille ja Krunan rantoja pitkin Hakaniemeen ja Merihakaan, ja Suvilahden voimalan läpi Kalasatamaan.

 

Espoon kulttuurikierros
reilu 30 km

espoo

Kalasatamasta otetaan ensin kurssi kohti Hakaniemeä, josta taas Linnunlaulun kautta Baanalle. Baanalta Ruoholahden läpi Lauttasaareen ja Länsiväylälle. Lounastauko vanhassa Tapiolassa LN-Sushi Artissa. Isoon nälkään suositukseni on Lounas numero 4.

Sushi Artista otetaan pieni nykäisy WeeGee-talolle. Emmassa on tällä hetkellä näytillä Nubben – nimi antaa lupauksen snapsista, mutta tarjolla on pelkkää taidetta. WeeGeeltä jatketaan Villa Elfvikin kautta Tarvaspäälle. Matkalla varotaan karannutta sonnilaumaa. Tarvaspäällä kahvit idyllisessä miljöössä ja tutustuminen Gallen-Kallelan ateljeehen. Tarvaspäältä Munkkiniemen rantoja pitkin Huopalahteen, Keskuspuistoon, Pasilaan ja Teollisuuskatua pitkin Teurastamolle, jossa matkan päätepisteenä on jätskit Jädelinossa.

 

Porvooseen ja takas
reilu 100 km

Lähdetään aamulla ysin jälkeen sotkemaan kohti Herttoniemeä ja Itäkeskusta. Seuraavana välitavoitteena Vuosaaren risteys, jonka jälkeen Söderkulla. Söderkullassa tankkaus ja vessatauko. Sitten vedetään pitkiä suoria maantienpiennarta pitkin, ja nautitaan myötätuulen siivittämistä loivista alamäistä.

WP_20150716_00420150720154511

Porvoossa kivutaan mukulakiviä pitkin kirkonmäelle. Käydään sukulaisilla suihkussa ja syödään kuusi viipaletta meetwurstia. Lasi cavaa ja loistava lounas ravintola Sicapellessä. Todetaan, että vaikka menomatka sujuikin kevyesti, niin paluumatkan voisi ottaa vauhdin puolesta hieman leppoisammin. Mustien pilvien pelossa kipitetään takaisin huoltotukikohtaan. Odotetaan, että sadekuuro lipuu ohi.

Sateen tauottua hypätään taas pyörän selkään. Samaa reittiä takaisin, mutta entistä hurjempaa vauhtia. Pidetään Boxissa minuutin juomatauko ja mittaillaan katseella sadepilven reunaa. Tikataan täysiä Söderkullaan, jossa tankataan vähän energiaakin. Todetaan, että ehditään ehkä Helsingin puolelle ennen sadetta. Ylitetään Helsingin raja kuivana, näyttää jo lupaavalta. Vähän ennen Itistä törmätään tuhtiin saderintamaan ja kastutaan läpimäriksi. Itiksessä sade lakkaa. Hertsikan pitkissä liikennevaloissa ryystetään viimeinen Elovena-juoma. Kulosaaren sillalta kurvataan suoraan Jädelinoon, jossa suolapähkinä-laku-jätski maistuu taivaalliselta.

Paluumatkan Porvoosta voi tehdä myös J.L. Runebergilla – fillarin saa ottaa laivaan, mutta varaa paikka etukäteen.