Köyhän naisen bisnesopit

WP_20140911_001

Normisatsi kirpparipöydän täydentämiseksi: täpötäysi matkalaukku ja Ikean sininen tilaihme.

Viime aikoina on todellakin tullut hierottua käytetyn tavaran kauppaa isolla kädellä. Hintalappujen perusteella roudasin kirpparille viikon aikana noin 300 myyntiartikkelia ja tänään vuoron päättyessä kaupaksi oli mennyt liki 200 asiaa. Tämän lisäksi olen myynyt tavaraa myös Tori.fissä ja Huuto.netissä.

Meikäläisen bisnesosaaminen kiteytyy oikeastaan kolmeen pääsääntöön:

  1. Osta halvalla ja myy kalliilla.
  2. Enemmän rahaa on parempi kuin vähemmän rahaa.
  3. Raha tänään on parempi kuin raha huomenna.

Kirpparimyynti ei ehkä ole paras mahdollinen bisnes toteuttaa tuota ykkössääntöä. Ellei sitten satu myymään ilmaiseksi saatua tavaraa. Sitäkin tosin tuli tehtyä jonkin verran, mm. työnantajaltani joululahjaksi saatu kaulahuivi (1 euro) ja tädiltäni lahjaksi saatu tarjotin (3 euroa), jonka sellofaaneissa luki vielä ”laittakaa kiertoon, jos itsellänne ei ole käyttöä”.

Kokemukseni mukaan kakkossääntöä kannattaa kirpparikaupassa soveltaa ehkä mieluiten niin, että pitää hinnat maltillisina ja volyymit korkeina, kuin että lähtisi hakemaan korkeaa hintaa ja vain muutaman esineen myyntiä. Tai riippuu tietysti, paljonko sitä myytävää oikein on. Kysyntä ja tarjonta, you know. Minun tuntumani on, että Tori.fissä ja Huuto.netissä ne pienen volyymin tuotteet liikkuvat korkeammalla hinnalla kuin itsepalvelukirppiksellä, jossa pienistä puroista syntyy suuri virta.

Kolmossääntöä onnistuin soveltamaan mielestäni tosi hyvin Tori.fissä realisoimaani kaappiin. Ja keksin tämän ihan ite. Minua on nääs tympinyt tässä viime aikoina se, että niukkoja hyödykkeitä varataan pitkiä aikoja sille, joka nyt vaan sattuu ekana lukemaan ilmoituksen ja ottamaan yhteyttä – ilman että hänellä on välttämättä mitään halua tai velvoitetta ostaa tavaraa. Ja sitten muut roikkuvat varausjonoissa pitkänkin aikaa jännityksessä, vaikka olisivat valmiita iskemään rahat tiskiin saman tien. Ja kyllähän se myyjänkin hermoa kiristää, kun varailijat vain miettivät. Noh, minäpä laitoin Tori.fin ilmoitustekstiin sellaisen toiveen, että josko ihmiset voisivat yhteydenottoviesteihinsä kirjoittaa ostokiinnostuksensa ja yhteystietonsa lisäksi myös itselleen sopivan noutoajankohdan (ilta- ja viikonloppuajat). Niin minä sitten järjestän ostajakandidaatit järjestykseen sen mukaan, kuinka nopeasti he pääsisivät kaappia hakemaan, sillä minun intresseissänihän oli hoitaa kaappi pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pian. Ja kas, kaappikaupat ja nouto saatiinkin sovittua seuraavalle illalle – siinä missä aiemmin myymieni laattojen noudon kanssa vatuloitiin 2,5 viikkoa. Samalla annoin realistisen ostomahdollisuuden myös niille, jotka eivät sattuuneet olemaan ihan hollilla juuri kun ilmoitukseni julkaistiin.

Näiden bisnesneuvojen siivittämänä kuittaan 12. ja 13. laatikon tehdyiksi. Ja lisäksi säilytystilaa on vähennetty yhden Tori.fissä myydyn kaapin verran.