Jauhelihajenga

IMG_6187

Miten onkin niin, että kun pitää funtsia lapsille sopivaa tarjottavaa, palaan aina omiin lapsuuteni ruokiin. Ja kovin usein ne ruuat ovat jauheliharuokia. No okei, kanasuikaleita ei vielä silloin oltu keksitty.

Jauheliharulla ei ehkä ollut ihan lapsuus-lapsuuteni ruoka; olin jo teini, kun äitini alkoi tehdä tätä. Tuunasin reseptiä runsastäytteisemmäksi, kun eihän tässä nyt tarvitse 90-lukua orjallisesti toteuttaa lamasniiduilussa, vaikka tiukkoja taloudellisia aikoja elämmekin. Plus että runsaammalla täytteellä ruokkii isommankin porukan. Tosin puolikkaalla täytemäärälläkin pärjää, jos ei kaipaa niin lihaisaa.

Täyte:

800 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria
1 prk tomaattimurskaa (Muttia ;))
1 prk creme fraichea
kourallinen yrttejä, esim. persiljaa, oreganoa ja/tai basilikaa
öljyä paistamiseen

Kuoritaikina:

2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
6 dl maitoa
3 munaa
50 g sulatettua voita

Pinnalle: juustoraastetta

Valmista ensin täyte: Kuullota sipulit öljyssä. Lisää jauhelihat pannulle ja ruskista. Ripottele jauhot, suola ja pippuri kypsien lihojen sekaan. Lisää Mutti ja creme fraiche ja anna putputella hetki. Nosta jäähtymään ja sotke lopuksi sekaan silputut yrtit. Täytteen voit tehdä jo vaikka edellisenä päivänä – jääkaappikylmä täyte on itse asiassa helpompi levittää ja rullata.

Kuoritaikina on ihan peruspannaria: Sekoita jauhot ja suola. Lisää puolet maidosta jauhojen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Sotke loputkin maidot ja kanamunat. Lisää lopuksi sulatettu voi. Kaada leivinpaperoidulle pellille ja paista 225 asteessa 25 minuuttia.

Kun pannari on jäähtynyt, kumoa se pohjapuoli ylöspäin. Levitä täyte pannarin päälle niin, että sisäkierteeseen tulee paksummin täytettä. Viimeiselle 3-5 sentin matkalle ei tarvitse välttämättä täytettä lainkaan. Kieritä täytetty pannarilevy rullaksi, jätä saumakohta rullan pohjalle. Täräytä komeus vielä pellille ja gratinoi juustoraasteella. Mikäli täyte oli jääkaappikylmää, pidä rullaa vielä uunissa 175 asteessa 30 minuuttia. Mikäli levitit kuuman täytteen, 7 minuuttia 225-asteisessa uunissa riittää loppusilaukseen.

Tarjoa salaatin kera.