Kevennetty vorschmack

IMG_5385

Uuniruuat ovat talviruokia, ja nyt on totisesti talvi. Liemissä lilluvien pataruokien lisäksi teen kerran-pari talvessa vorschmackia omalla kevennetyllä reseptilläni. Tämä vorschmack on parempaa kuin monen ravintolan vorschmack. Joku voisi sanoa, ettei vorschmackiin mitään rehuja tule, ja että Mannerheim ei tunnistaisi tätä lempiruuakseen, vaan kääntyisi haudassaan. Mutta minun makuuni ”oikea” vorschmack on vaan liian jöötiä.

Tämä variaatio syntyi oikeastaan vahingossa. Mietin potentiaalisia ruokia valmistujaisiini – jotain, mitä voisi tehdä paljon, helposti ja järkevällä hinnalla. Otin siis jonkin vorschmakin perusreseptin ja lisäsin siihen punajuurta ja porkkanaa laskeakseni ruokalajin hintaa. No, loppujen lopuksi hylkäsin vorschmack-menun uunikapasiteetin rajallisuuden vuoksi, sillä vorschmackin lisäksi uunissa olisi pitänyt valmistaa myös uuniperunat. Mutta resepti jäi kummittelemaan.

6-8 annosta

400 g karitsan jauhelihaa
400 g naudan jauhelihaa
n. 10 anjovisfilettä*
reilu 200 g säilykepunajuurta
2 isoa porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2-3 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
rouhittua mustaa pippuria
suolaa maun mukaan

* Anjovista on monenlaista. Tähän tulee sitä Suomessa perinteiseksi miellettyä janssonin kiusaus -anjovista, siis kilohailia mausteliemessä. Vaikkapa purkillinen tätä, ilman liemiä.

Kuullota sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauhelihat. Kippaa uunivuokaan. Pilko joukkoon anjovis, punajuuret ja porkkanat. Turauta tomaattipyrettä ja sekoita. Heitä joukkoon mausteet. Laita kansi päälle tai peitä foliolla ja laita 170-asteiseen uuniin tunniksi.

Tunnin möhistelyn jälkeen ota setti uunista ja aja sauvasekoittimen tai monitoimikoneen läpi. Näyttää vauvanruualta, mutta se on ominaista tälle ruokalajille. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Laita vielä uuniin puoleksi tunniksi – tunniksi.

Tarjoile uuniperunoiden kanssa. Ja oheen suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa. Tai sitten voi käydä niin kuin mulle,  että ei jaksa odottaa kokonaisia uuniperunoita, joten tekee ne lohkoiksi, ja unohtaa ostaa suolakurkkuja, joten syökin sitten vaan salaatin kera. Mutta hyvää se on silti.

IMG_5392

Vorschmackin jämät toimivat hyvin seuraavana päivänä vaikka pastakastikkeena: lämmitä kastike, lorauta sekaan vähän öliiviöljyä tai kermaa, sotke kypsän nauhapastan joukkoon vaikkapa rucolan ja puolitettujen kirsikkatomaattien kanssa ja raasta pinnalle parmesania.