Stroganoff

IMG_4896

Jatketaan uuniruokalinjalla. Ulkona ainakin on sen verran rapsakka keli, että uunin lämmittäminen ei todellakaan tunnu mitenkään vastenmieliseltä ajatukselta. Uuniruuista stroganoff on yksi ehdottomista suosikeistani. Siis kunnon strogari, ei mikään nakkistroganoffiksi nimetty ruskea kastike.

600 g lihaa, esim. karjalanpaistikuutioita, hirveä, peuraa, sikaa tai nautaa
1-2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 suolakurkkua
4 dl valkoviiniä
2-3 rkl tomaattipyrettä
cayenne-pippuria
vettä
1 prk / 120 g smetanaa
2 dl kermaa (10%)
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa

Ruskista lihakuutioiden pinta umpeen. Kuullota sipulit. Pilko suolakurkku. Sekoita kiinteät ainekset uunipadassa. Kaada valkoviini päälle, lisää tomaattipyre, cayenne-pippuri ja suola. Lisää tarvittaessa vettä (tai valkkaria) niin, että lihat peittyvät nesteeseen. Möhistele 170-asteisessa uunissa kannen alla vähintään 2 tuntia – jos käytät sitkeämpiä kohtia lihasta, niin voit haudutella neljäkin tuntia. Tarkista välillä, että kaikki neste ei ole haihtunut, ja lisää vettä tarvittaessa. Lihan kuuluisi murentua, kun sitä tökkii lusikalla tai haarukalla. Tarkista maku ja lisää cayennea tai suolaa tarvittaessa. Sotke jauhot kermaan ja plurauta pataan. Pidä uunissa vielä 15-20 minuuttia, jotta kastike kiehahtaa. Ota pois uunista, sotke smetana joukkoon ja nosta pöytään. Tarjoile perunamuussin ja mummon kurkkujen kanssa.