21 – Puolukkajugurttikakku

Tykkään kirpeästä ja happamasta sekä piparkakun mausta. Niinpä olen hekumoinut jo lokakuusta lähtien piparkakkupohjaan tehdyllä puolukkakakulla. Hanke meinasi kaatua puolukoiden puutteeseen (fiksumpi olisi ehkä tarkistanut ennen leivontaurakan alkua, onko pakastimessa puolukoita), mutta pakkasen pohjalla jemmassa ollut ylivuotinen puolukkasose ja karpalot pelastivat tilanteen.

Tarvitset: 70 g voita, 200 g pipareita, 2 dl vispikermaa, 1 prk creme fraichea, hyppysellinen vaniljaa, 1 dl fariinisokeria, 2 dl jäisiä karpaloita, 3 dl kevyesti sokeroitua puolukkasurvosta, 400 g turkkilaista jugurttia, 7 liivatelehteä ja 1 dl glögitiivistettä. Lisäksi: 1 dl vettä glögin lantraamiseen.
Laita liivatelehdet lillumaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon jugurtti, creme fraiche, fariinisokeri, 2 dl puolukkasurvosta ja hieman vaniljaa. Voit korvata puolukkasurvoksen kokonaisilla puolukoilla – silloin fariinisokerin määrää voi joutua lisäämään – maistamalla se selviää. Kiehauta 0,5 dl glögitiivistettä ja 0,5 dl vettä. Liuota 5 liivatelehteä glögiin. Kaada liivateglögi pienissä erissä vaahdon joukkoon välillä sekoittaen.
Murskaa piparit. Sulata voi ja sotke voisula piparimurujen joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja taputtele pipari-voi-töhnä vuoan pohjalle.
Kaada vaahto vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 20-30 minuuttia. Keitä sillä aikaa 0,5 dl glögitiivistettä ja 0,5 dl vettä. Sulata 2 liivatelehteä glögiin. Sekoita glögi-liivateseos ja 1 dl puolukkasurvosta. Heittele karpalot hieman hyytyneen vaahdon pinnalle. Lusikoi liivate-puolukkasurvos-glögiseos karpaloiden päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Voit korvata karpalot esim. 3-4 desillä puolukoita – silloin et tarvitse päällyshyytelöön enää puolukkasurvosta, vaan voit tuplata glögi-vesiseoksen määrän ja lisätä yhden liivatelehden.
Itse asiassa tässä karpalo-puolukkasose-versiossa oli ehkä jopa mukavampi suutuntuma kuin alkuperäisissä ajatuksissani olleessa täyspuolukkaversiossa.