20 – Joulupallot

Oliko se viime- vai toissajouluna, kun ne kahden ruotsalaismiehen neulomat joulupallot nousivat tosi koviksi hiteiksi? En silloin oikein ehtinyt villitykseen mukaan, joten otan vahingon nyt takaisin. Ruotsalaisukkeleiden villaisia palloja kehuttiin helpoiksi ja nopeiksi tehdä, mutta nämä ovat vielä helpompia – eikä tarvitse neuloa.

Tarvitset: Valkoista ja punaista huovuttuvaa lankaa (100% villaa, 7 veljestä ei siis käy), silkkinauhaa, vanua, rihmaa, ruskeaa tai mustaa puuvillalankaa, vihreää huopaa, siro silmäneula ja isosilmäisempi parsinneula. Lisäksi: Sakset, pesupussi, pesukone.

Ota pieni tuppo vanua. Kieputa huovuttuvaa lankaa vanun ympärille – tavoitteena on pieni lankakerä. Päättele pallo tökkäämällä langanpää pallon sisälle parsinneulan avulla. Kieputtele palloja sekä punaisesta että valkoisesta langasta.

Heitä keskenään samanväriset kerät pesupussiin ja 60-asteiseen pesuun vaikkapa pyyhkeiden seuraksi. Pese kuitenkin punaiset omassa satsissaan ja valkoiset omassa (punaiset tummien pyykkien kanssa). Pallot kutistuvat pesussa jonkin verran mutta ei paljoa.

Leikkaa silkkinauhasta noin 30 cm pitkiä pätkiä. Solmi nauha lenkiksi merimiessolmulla ja kiepauta nauhan päät rusetille.

Ompele rusetti kiinni valkoiseen palloon.

Plop.

Leikkaa vihreästä huovasta lehtiä. Leikkaa puuvillalangasta pätkä, tee päähän solmu ja sujauta parsinneulan silmästä läpi. Tökkää lanka punaisen pallon läpi ja seivästä lehti neulalla. Sujauta neula taas sille puolelle, mistä alotit eli missä solmukin on. Vedä lanka kireälle, niin omena saa hieman muotoa. Sujauta lanka vielä kertaalleen lehden puolelle, jätä lanka lenkille ja sujauta taas takaisin pallon alapuolelle. Päättele solmulla ja napsauta ylimääräinen lanka poikki.

Plop plop.

P.S. Tämä idea jo valmiiksi mietittynä päässäni, kun luin joulukuun alussa Outin huopapalloista. Mutta kaikesta huolimatta päätin silti pitää kiinni tästä postauksesta ja ohjeesta. Ympäri mennään, yhteen tullaan – ja samoja ideoita pompsahtelee ihmisten mieliin toisistaan riippumatta.