T – Tekeminen

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän olen alkanut arvostaa tekemistä ja tekijöitä. Tämän blogin alkuaikoina, siis kymmenen vuotta sitten, sain enemmän kicksejä ideoista. Saatoin mehustella idiksillä ja sain mielihyvää ihan vaan ajatuksilla pallottelusta. Ikä on tehnyt tehtävänsä ja arvostukseni on siirtynyt ideoiden heittelystä niiden toteuttamiseen. Mikä moisen shiftauksen on aiheuttanut?

Ehkä olen nähnyt vierestä liian monen liiketoiminnasta eristäytyneen innovaatio-osaston toimintaa. Niissä pienissä eristäytyneissä porukoissa tehtailtuja villejä ideoita ja innovaation alkioita ei sitten kuitenkaan ole pystytty viemään oikeasti käytäntöön niin, että ne hyödyttäisivät asiakkaita.

Tai ehkä yksi selitys löytyy keski-ikäistyvästä ja keskiluokkaisesta Facebook-virrasta. Joku äityy aina välillä jakamaan uutisen jostain start-upista saatesanoilla, että itsehän muuten sain tämän idean jo vuonna 2009. No entäpä sitten? Ideat ovat ilmaisia, ideoiden toteuttaminen on työlästä. Maailma on täynnä tarinoita ideoista, jotka ovat syntyneet toisistaan erillään eri puolilla about samoihin aikoihin. Mutta lopun viimein homman hoitaa kotiin se, joka kykenee toteuttamaan idean.

Tai ehkä olen törmännyt liian moneen drama queeniin, jotka ovat mielestään keksineet paperilla täydellisen idean käyttäjäkokemukseen, designiin, softa-arkkitehtuuriin tai johonkin toiminnallisuuteen. Ja jotka ottavat ideaansa liittyvän palautteen, kysymykset ja jatkoideat henkilökohtaisina rajaloukkauksina ja jotka ajattelevat olevansa jotenkin liian hyviä ja arvokkaita miettimään ideansa toteuttamista. Että mä visioin ja creaan täältä tornistani näitä idiksiä, pistäkääs toteuttaen siellä suorittavassa portaassa.

Ja mä en nyt tarkoita, että ux designerit tai arkkitehdit olisivat kategorisesti sellaisia, jotka maalaavat liian suurella pensselillä tai linnottautuvat norsunluutorniin. Haen ehkä ennemminkin sitä, että ideointipuolella jyvät erottuvat akanoista sillä, ovatko he kiinnostuneita vain ideastaan vaiko myös siitä, miten ideasta tulee totta.

Olen ihan vakuuttunut, että tulevaisuus on tekijänaisten ja -miesten – siis niiden, jotka tekevät ideoista totta ja jotka saavat aikaan. Sillä kyllä vaan niin on, että toteutettu idea on se kaikkein arvokkain idea.