L – Luovuus

Taiteilijat ovat luovia. Luovuuteen liitetään asioita kuten uuden tai uudella tavalla tekeminen ja kekseliäisyys. Taiteen yhteydessä luovuuteen mielletään jonkinmoinen esteettisyys ja usein myös käsillä tekeminen. Luovuus on taiteessa olennainen osa, se on ihan selvää. Taiteen kautta on nostettu esille epäkohtia ja ongelmia, mutta taiteessa luovuus ei välttämättä ratkaise yhden yhtä ongelmaa.

Minun mielestäni softan tekeminen on luovaa työtä. Siinä luodaan uutta, uudelleenjärjestellään vanhoja teknisiä ratkaisuja ja pureskellaan kinkkisiä pähkinöitä ja saadaan lopulta koodi toimimaan. Muun muassa koodaamisessa, IT-alan asiakaspalvelutyössä ja käytettävyyssuunnittelussa kysytään hyvinkin paljon luovuutta, ja nimenomaan luovaa ongelmanratkaisukykyä. Hyvä IT-insinööri on luova.

Työskentelen tällä hetkellä projektipäällikkönä tosi mielenkiintoisessa projektissa. Lähes joka viikko saan hämmästellä iloisesti, että ”aah, vitsi nää tyypit keksi tällaisenkin ratkaisun”. Ja mikä tekee projektistani vielä mielenkiintoisemman, on se, että tiimissä on niin monentaustaisia luovia ihmisiä – on koodaria, matemaatikkoa, graafikkoa, copywriteria ja muuten vaan päteviä ja nohevia tyyppejä, jotka heittää ehdotuksia, että ”meillähän oli tarkoituksena tavoitella tätä – vois seuraavaksi testata, miten se ja tuo juttu toimisi tässä yhteydessä”.

Monet näkevät projektipäällikön homman vähän tylsänä, hallinnollisena ja kenties epäluovana, mutta minusta oma työni on aika ajoin hyvinkin luovaa. Ja mä väitän, että omasta roolistaan voi muokata monenlaisen. Olen usein mukana konseptoinnissa, teknisten ratkaisujen sekä toteutuksen suunnittelussa. Ja mä kyllä saavutan säännöllisesti flow-tilan jotain asiaa pähkiessäni tai takoessani. Ja väitän, että flow-tilan saavuttaa säännöllisesti moni muukin kanssainsinööri.

Yksi mainio näyteikkuna insinöörikunnan luovuuteen on Kickstarter – paikka, jossa kuka tahansa voi ryhtyä mesenaatiksi ties mille älynväläykselle. Mutta Kickstarterissa kyllä huomaa sen, että vaikka IT-alalla pääseekin ratkomaan teknisiä ongelmia henkilökohtaisella tai tiimin tasolla, niin isommassa mittakaavassa luovuutta ei aina valjasteta ratkomaan niitä kaikkein relevanteimpia ongelmia: löytyy some-robotti-koiraa, puhuvaa myslipurkkia ja kuvaviestejä vastaanottavia kahvikuppeja. Hyvän mielen tuottaminen on hyvä juttu, mutta luovuudestamme olisi syvällisempäänkin, vai mitä?