K – Koodaus

Kun arvoin lukion jälkeisiä jatko-opintoja, karsin tietotekniikan pois listaltani. En siksi, etteikö se olisi kuulostanut mielenkiintoiselta. Suljin sen pois, koska että arvioin saman vuosikurssin poikien harrastaneen koodausta jo kymmenvuotiaasta saakka, ja ajattelin, että olisin siis usean vuoden takamatkalla heihin verrattuna, enkä ikinä ehtisi päästä samalle tasolle heidän kanssaan. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo oli vähän turhan rankka tuomio omasta oppimiskyvystä. Onneksi nykyskidit oppivat koodauksen alkeet jo alakoulussa, jotta heidän ei tarvitse ajatella tuollaisia harhaisia ajatuksia.

Mutta miksi koodaajissa on niin paljon vähemmän tyttöjä? Kollegani Laura, fronttikoodari, kiteytti sen näin:

Tytöt harvemmin suuntautuu teknisille aloille koska kaveritkaa ei suuntaudu.

Suurin osa koodia tekevistä miehistä on alottanu sen jo nuorina esim. isoveljen tai vanhempien kavereiden vaikutuksesta, tytöillä ei yleensä oo samanlaista roolimallia lähipiirissä inspiroimassa.

Ja ku koodaus ylipäätää on aika sellanen underground-juttu, joka leviää puskaradion kautta eikä oo kovin esillä esim. mediassa tai muualla, ni tytöt jää ulkopuolelle.

Nimim. itekkin innostuin koodauksesta nimenomaan isoveljen kautta.

Tokihan naisia koitetaan nykyisin houkutella koodauksen pariin mitä erinäisemmin keinoin. Mutta tämäkin tuntuu olevan tosi herkkä aihe. Näin hiljattain mainoksen juurikin alavalintaa miettiville nuorille naisille suunnatusta tapahtumasta. Mainoksen viesti oli jotenkin niin, että ”koodaaminen on siistiä, kannattaa kokeilla ja harkita uravaihtoehdoksi, mutta IT-alalla on paljon muitakin kuin koodarin tehtäviä”. Niin johan ihmiset pahoittavat mielensä. Että miksi selkeästi naisille suunnatussa mainoksessa tarjotaan heti muita kuin koodausrooleja – ajatellaanko, että naiset eivät ole kiinnostuneita koodauksesta?

Mä olen ehdottomasti sitä mieltä, että koodareina saisi olla enemmän naisia. Mutta ei kaikista tarvitse tulla koodareita, vaan ala tarjoaa muitakin tosi kivoja tehtäviä, joista nuoret tietävät varmasti vielä vähemmän kuin koodauksesta. Vai oletko tavannut teinin, joka tietäisi, mitä ohjelmistokehityksen tuoteomistaja, tekninen projektipäällikkö tai data scientist tekee työkseen?

Mutta palataan Lauran kommenttiin niistä roolimalleista ja koodaamisen puskaradioista. Tässä muutama vinkki, josta varmasti löytää IT-alan naisroolimalleja ja saa kerrytettyä itselleen puskaradiota: