I – Ihmiset

Vaikka olen hehkuttanut matematiikan opiskelun hyödyllisyyttä ja miten se valmistaa ja muokkaa ajatusmaailmaa teknisille aloille sopivaksi, niin yhteen asiaan se ei valmista: ihmisten kanssa työskentelyyn. Ja sitä IT-alalla työskentely nimenomaan on.

Sitkeässä elää myytti yksinäisestä erakkohakkerista, joka omassa pimeässä luolassaan rämppää konettaan. Ja taas mä höykytän opoja: erakkohakkerin myytti elää niinkin sitkeässä, että kun opintojen ohjaajalle tunnustaa pitävänsä ihmisten kanssa työskentelystä, niin saa suositukseksi saa hoiva-alaa, kaupallista tai hotelli- ja ravintola-alaa. Opot hei, IT-alallakin työskennellään ihmisten kanssa! Ja kaupan päälle vieläpä fiksujen, terveiden ja selvin päin olevien ihmisten. Ainakin useimmiten.

Jos mietin vaikkapa meidän firman tai asiakkaan devaajia, siis koodareita, niin heidän normiviikkorytmissään vilahtelee seuraavia sosiaalisia työtapahtumia:

  • Daily stand-up, jokapäiväinen 15-30 min tiimisessio, jossa jokainen kertoo vuorollaan oman osa-alueensa etenemistä ja etenemisen esteistä, joita sitten koitetaan yhdessä ratkoa.
  • Parikoodaussessiot, jossa jossain koodialueella kokeneempi ja junnumpi menevät samaan huoneeseen ohjelmoimaan ja sparrailemaan ratkaisuja.
  • Koodikatselmukset, joissa joku toinen tsekkaa koodisi läpi – itse ei välttämättä aina näe tai tule miettineeksi kaikkia hassuuksia. Hassuuksista sitten keskustellaan.
  • Demot, joissa jokainen näyttää toisille, mitä hänen juuri luomansa koodinsa tekee.
  • Sprinttisuunnittelut, joissa suunnitellaan koko tiimin voimin, mitä seuraavan kahden viikon aikana tehdään.
  • Retro, jossa käydään läpi tiimin voimin palautetta, mikä oli hyvää edellisen kahden viikkon aikana ja mitä valitaan parannettavaksi.
  • Slack-keskustelut, jossa heität keskusteluryhmään jonkin kysymyksen tai autat toista ratkaisemaan hänen ongelmansa.

Ja tämän lisäksi siis vielä X määrä erinäisiä keskusteluja sen itse kehitettävän ominaisuuden tai korjattavan virheen ympärillä.

Ei käy aika yksinäiseksi, ja ihmiskontaktia ei voi välttää.