D – Duunii

Tekniikka perustuu matematiikkaan, siitä ei oikein pääse yli eikä ympäri. Niinpä pitkä matikka on lukiossa oikeastaan must, mikäli mielii teknisiä aloja opiskelemaan. Alan duuneihin voi toki päätyä mitä moninaisimpia reittejä, mutta nyt puhutaan nimenomaan teknisistä opinnoista.

Jos lukio- ja yliopistomatikka hirvittää tai tylsistyttää, niin seuraavat kokemukset kannattaa lukaista läpi – ehkä vertaiset war storyt auttavat pääsemään hetkellisen matikka-ahdistuksen yli: Matematiikasta 95% on työtä, siis raakaa duunia, ja vain 5% oivaltamista. Jos siis tuntuu, ettei joku integraali ihan mene sukkana jakeluun, niin se ei tarkoita että olisit tyhmä tai matemaattisesti vähempilahjainen – se tarkoittaa, että tarvitsee treenata lisää.

Minulla lukion pitkän matematiikan arvosanat heiluivat 6 ja 10 välillä. Arvosana oli suoraan verrannollinen tehdyn työn määrään. Opiskelu oli ollut minulle tuohon saakka tosi vaivatonta, joten oli ihan terveellistä oppia, että välillä koulun eteen joutuu tekemään töitäkin. Ja kieltämättä oli myös ihan terveellinen kokemus saada matikan maikalta takaisin kutosen koepaperi – se opetti jotain pettymysten käsittelystä.

Kirjoitin kuitenkin lopulta pitkästä matikasta E:n. Pitkälti siksi, että olin treenannut bakteerien lisääntymislaskelmien ratkaisukaavaa niin paljon, että ne olivat minulla lihasmuistissa, vaikken ihan jokaista käännettä niistä Eulerin jutuista rehellisesti ymmärtänytkään. Ja lukion päättötodistuksessa matikka ja fysiikka olivat lopulta kaseja. Jännä juttu oli se, että esimerkiksi lukion fysiikan opettaja suositteli minulle humanistisia opintoja, kun taas luokkamme pojille hän suositteli insinööriopintoja – vaikka saimme kokeista ja kursseista arvosanaksi ihan niitä samoja kaseja! Pojilla vaan matikan ja fysiikan kasit olivat todistuksen arvosana-asteikon kärkipäässä, kun minulla ne sotkivat muiden aineiden kymppiriviä.

Mitä tästä pitäisi siis oppia? No se, että matikka on duunia. Ja että insinöörin duuneissa tarvittava matikka ei useimmiten ole sitä kylmän kliinistä lukiomatikkaa, vaan sitä pääsee soveltamaan: Kuten vaikka siihen, kuinka nopeasti sahanpurut kellarissasi homehtuvat ja alkavat aiheuttaa sisäilmaongelmia. Tai vaikka siihen, mitä nettilehden artikkeleita juuri sinunlaisesi lukuhistorian omaavalle tyypille kannatta seuraavaksi suositella.