Simpukoita merimiehen miehen tapaan

Simpukoita uskaltaa kuulemma syödä niinä kuukausina, joiden englanninkielisissä nimissä on R. Eli syyskuusta huhtikuuhun. Sesongin viimeiset ajat ovat siis käsillä.

Vaikka simpukat ovatkin vähän hifistelyruokaa, niin ne ovat itse asiassa aika helppoja ja nopeita tehdä, eikä hintakaan huimannut päätä – Hakaniemen hallissa kilon sinisimpukkapussi maksoi 8,5 euroa. Eniten kokkausaikaa menee otusten elintoimintojen tarkastamiseen, sillä kattilaan kuuluu kelpuuttaa vain elävät yksilöt.

Minusta simpukoiden liemi on huikean hyvää, joten tässä resepti, jossa lientä riittää lirputettavaksi vähän enemmänkin. Olkoon kyseessä sitten vaikka simpukat merimiehen miehen tapaan.

IMG_0808

neljälle

2 kg sinisimpukoita
2 isoa shalottisipulia
1 valkosipulin kynsi
nokare voita ja loraus oliiviöljyä
1 pll kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
1 tl kalafondia
1 ruukku persiljaa

Pilko sipulit ja laita ne kuullottumaan voi-öljy-sekoitukseen miedolle lämmölle 5 litran kattilaan.

Puhdista simpukat ja tarkista niiden elintoiminnot yksi kerrallaan: Pese simpukat kylmässä vedessä ja napauta avautuneita yksilöitä lavuaarin reunaan. Jos simpukka menee kopautuksesta kiinni, se kelpaa jatkoon. Auki jäävät simpukat täytyy heittää pois.

Kaada valkoviini kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää simpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Anna kiehua kannen alla 5 minuuttia. Kääntele simpukoita kerran keittämisen aikana. Sotke kerma ja kalafondi, ja lisää kattilaan kera persiljasilpun. Anna kerman lämmetä kannen alla vielä minuutin ajan.

Annostele simpukat syville lautasille ja lappaa lientä päälle. Kiinni jääneet simpukat kuuluu heittää pois.

Tarjoile hyvän leivän kanssa tai duunaa kyytipojaksi lohkoperunoita ja majoneesia. Mums mums.

IMG_0810

Sori, nyt ei tullut kaunista annoskuvaa, mutta kuorista voi päätellä, että hyvää oli ja että kaikki meni.

Loppuun vielä säkällä Alkon hyllystä bongattu erinomainen simpukkaviini. Vahva suositus.

FullSizeRender-2