Liikenteeseen lakosta huolimatta

FullSizeRender-2

Perjantaina 18.9. pääkaupunkiseudun joukkoliikenne on seisoo lakon vuoksi. Tätä kirjoittaessani viimeisin tieto on, että bussiliikenne on seis perjantaiaamusta klo 03 vuorokauden verran eteenpäin, ja paikallisjunat klo 06-18. Ratikat ja metrot seisovat ainakin miekkarin ajan.

Ihmisten täytyy kuitenkin päästä perjantaina paikasta toiseen, ja eritoten autottomalle perjantain liikkuminen tuottaa päänvaivaa. Koitan kasata tähän somessa joukkoistetusti heiteltyjä ideoita vaihtoehtoiseen liikkumiseen, josko näistä olisi apua.

Fillari on kaupungissa kätsä, harmi vaan että perjantaille ennuste näyttää sadetta. Ei muuta kuin sadevaatetta päälle, sää on varustelukysymys.

Uber-kuskit tuskin ovat lakossa. Jos mielit perjantaina Uberin kyytiin, niin hoida ainakin palveluun rekisteröityminen hyvissä ajoin. Voi olla, että kysyntää olisi tuona päivänä tarjontaa enemmänkin – jääkö 18.9. historiaan päivänä, jona Uber löi läpi Helsingissä.

Facebookin Kimppakyyti-ryhmä auttaa sumplimaan kyytejä. Ryhmä on suljettu, joten ano jäsenyyttä hyvissä ajoin ennen perjantaita. Ryhmän skooppi on koko Suomi.

Facebookin kaupunginosaryhmät ja taloyhtiöryhmät voivat tuoda avun, sillä todennäköisestihän olet lähdössä juurikin kotikaupunginosastasi ja kotitaloyhtiöstäsi – ja niin on todennäköisesti joku autollinenkin, joka kenties voisi tarjota kyydin. Voipi olla, että itsekin huikkaan Kalasatama-ryhmässä, että onko keskustaan menijöitä ja että pääseekö kyytiin.

Vuokra-auto. Varaa ajoissa. Tyyris, mutta jos on tärkeä meno, niin ihan varteen otettava vaihtoehto. Ja sinähän voit tarjota vuokra-autollasi kyydin jollekin toisellekin.

Vanha kunnon liftarilappu. Mene vilkkaasti liikennöidyn tien varteen tai bussipysäkille hyvissä ajoin ja pidä näytillä määränpäälappua, vaikka ”Vantaa, Pakkala”. Kyllä varmasti joku on menossa samaan suuntaan. Ja autoilija, sinähän voit perjantaina kirjoittaa vastavuoroisesti pelkääjän kohdalle tuulilasin alareunaan oman määränpääsi, ja voit arvaamatta löytää kyytiläisen.

Kimppakyytipalvelu Kazoo. Tää on huippu! Ilmaisen palvelun kautta voit joko tarjota kyytiä tai etsiä kyytiä tietylle ajalle, tietyillä lähtö- ja määränpäätiedoilla. Palvelu ei vielä näytä levinneen Suomessa kovin laajalle, mutta entisen kollegani sanoin: äkkiäkös tämä vuorokaudessa levitetään Suomeen!

Tuleeko muuta mieleen?