Motivaattoreita tavarasta luopumiseen

Lounaspöydässä tuli puheeksi tämä muuttolaatikkoleikkini, ja että kuinka sitä tavaraa onkin ja kuinka vaikeaa siitä luopuminen onkaan – tai ainakin alkuun pääsy. Listaan tähän muutaman asian, jotka ovat auttaneet minua pääsemään karsimisessa alkuun sekä myös toimineet jatkokontrollina sille, ettei roinaa ole tullut juurikaan hommattua muuta kuin tiensä päähän tulleiden tilalle:

Muutto on hyvä motivaattori. Jokainen tavara, jota ei tarvitse roudata uuteen osoitteeseen, on pois muuttokuormasta.

Ajatus muuton ehkäisystä. Onko mitään järkeä muuttaa isompaan kämppään ja maksaa lisäneliöistä siksi, että tarvitsee lisää tilaa tavaroille?

Yksi hyllymetri tyhjentyneitä laatikoita

Yksi hyllymetri tyhjentyneitä laatikoita

Mittaa. Esimerkiksi muuttolaatikko kerraallaan. Tai aseta tavoitteeksi tietystä kappalemäärästä, vaikka 100 tavarasta, luopuminen. Kevennä 100 kiloa. Pidä kirjaa, montako hyllymetriä vapautat.

Tee siitä projekti. Vaikkapa #siivosyyskuu. Tai ”Kaapista ulos & kaappi ulos” – vähennä roinaa yhden kaapillisen verran ja anna lopulta tarpeettomaksi jäänyt kaappikin pois.

Myy tavaraa, osta elämys. Viime keväänä otin kirpparirutistuksen ja sain hommattua tuotoilla Japanin-reissun majataloyön. On aika helppo pakata kirpparikamoja, kun käy päässään dialogia itsensä kanssa: ”Tulenko muistamaan majataloyön lopun ikäni? Todennäköisesti. Tulenko muistamaan tämän mainosmukin lopun ikäni. En. Kirpulle.” Tai ”millä todennäköisyydellä tämän paidan pukeminen saa aikaiseksi yhtä sykähdyttävän muiston kuin yöpyminen majatalossa? Jos alle 50% todennäköisyydellä, kirpulle.”

Hanki hyvä mieli. Lahjoita kirpparinettosi esimerkiksi Unicefille. Laske vaikka niin, että myymällä X määrän omia riepujasi hankit Y kappaletta koulupukuja tai rokotteet Z määrälle lapsia. Joillain paikkakunnilla joulupatakeräys ottaa vastaan hyväkuntoisia ja puhtaita lapsiperheille sopivia tavaroita. Ja kuulemma asuntolat ja vastaanottokeskukset ottavat vastaan tavaralahjoituksia.

Tuo viimeinen pointti ei ole ihan vähäpätöinen. Vaikka turhasta tavarasta eroon pääseminen keventää oloa, tekee se ajoittain myös mielen aika raskaaksi. Että tässä painitaan melkolailla ensimmäisen maailman ongelman kanssa. Ja että kuinka paljon turhaa tavaraa maailmaan mahtuukaan. Ja että ymmärränkö itsekään, kuinka hyvin asiani ovat. Että voihan maailmantuskan parahdus.

 

P.S.

Kasilaatikko: Mölkky, kirjoja, miesten pukuja, villatakkeja.
Ysilaatikko: Lisää kirjoja, koriste-esineitä, taulun kehyksiä, vaatteita.