Onsen-ryokan eli kylpylä-majatalo

Vietimme reissullamme yhden yön japanilaisessa majatalossa, ryokanissa. Ryokanimme sijaitsi Hakonen pikkukaupungissa, joka on syntynyt kuumien luonnonlähteiden ympärille. Hakonessa onkin paljon kylpylöitä, onseneita, joista osa on isompia hotelleja, osa pieniä perinteisempiä majataloja. Majatalokeikkaamme kuului paljon seremonioita, mikä teki reissusta elämyksellisen, ja siksi haluan omistaa yöpymiselle oman kirjoituksensa.

 

Saapuminen majataloon

Kuten kaikissa majoitusliikkeissä, ryokaneissakin on sisäänkirjautumisaikansa. Meidän majatalossamme check in alkoi kello 15. Rituaalien ja aikataulujen vuoksi ryokanissa on kuitenkin myös check in -takaraja, johon mennessä vieraiden on viimeistään kirjauduttava sisään. Meidän paikassamme se oli 18:30, ja matkakommelustemme vuoksi ehdimme mestoille juuri. Jos osaat arvioida saapumisaikasi tarkemmin, majatalon pitäjät arvostavat sitä, sillä he haluavat varautua saapumiseesi. Meidän ryokanimme vastaanottovirkailija juoksi meitä pihalle vastaan ja otti laukkumme, kun könysimme bussipysäkiltä majatalon rappusia ylös.

Kengät riisutaan heti majatalon ovesta sisään astuttua ja tilalle vaihdetaan tohvelit. Check in -lappujen täyttö sujui katetulla verannalla, josta oli kauniit näkymät vehreille vuorenrinteille. Majatalon henkilökunta johdatti meidät huoneellemme ja näytti samalla kylpypaljujen paikat ja aukioloajat, vessat, ynnä muut. Huoneemme ovella hän neuvoi meitä riisumaan tohvelimme – huoneessa sisällä hiippaillaan sukkasillaan. Matkalaukkumme oli roudattu huoneeseemme lappuja täyttäessämme.

 

Huone

Ryokan-huoneen lattia on tatami, siksi sukkasillaan hipsuttelu. Huoneiden koot ilmoitetaan kuulemma usein tatamien määrällä (6, 8, 10, jne). Me emme oikein päässet lopputulemaan huoneemme koosta, sillä lattialla oli niin monta puolikastakin tatamia.

Päivävarustuksessa huoneen keskellä on matala pöytä ja jalattomat tuolit. Huoneessa päivysti myös jatkuvasti kuumavesitermari ja vihreää teetä. Meidän huoneessaamme oli myös tv ja puhelin, mutta ei wifiä. Huoneessa oli myös kaksi komeroa: toinen vaatteillemme ja toinen futoneiden päiväsäilytykseen.

Illallisen jälkeen majatalon riuskat sällit heivaavat pöydän sivuun, kaivavat patjavarustuksen kaapista ja petaavat nukkumasijat tatamille. Vastaavasti ennen aamiaista kaverit käärivät vuoteen takaisin kaappiin ja nostavat pöydän paikoilleen aamiaista varten.

Huoneessamme oli myös terassi, joka oli erotettu huoneesta vedettävillä lasiovilla sekä riisipaperiovilla. Riisipaperi- ja lasiovien väliin jäi pieni välitila, jossa oli korituolit, joilla saattoi istuskella ja katsoa kaukaisuuteen.

Pöytä, riisipaperiovet ja terassi

Pöytä, riisipaperiovet ja terassi

Futonit tatamilla

Futonit tatamilla

 

Vaatetus

Ryokanissa ei hengailla farkuissa, vaan oloasuksi vaihdetaan yukata, tiiviistä puuvillasta kudottu aamutakkia muistuttava vaate. Yukata puetaan niin, että ensin ”suljetaan” takin oikea lieve, sitten vasen lieve oikean päälle. Liepeet köytetään kiinni vyöllä, joka kiepautetaan pari kertaa vatsan ympäri, solmitaan, ja lopuksi solmu hivutetaan selkäpuolelle.

Yukata on todellakin oloasu – se päällä hiippaillaan kylpyihin, se päällä voi käyskennellä majatalon puutarhassa. Yukataa ei pidä missään nimessä sotkea kylpytakkiin; kylpytakissa ei sovi hiiviskellä majatalon käytävillä.

Omassa huoneessa hissutellaan sukkasillaan tai paljain jaloin. Minun kylmät varpaani tarvitsevat kesälläkin villasukkia, joten siinä oli meikäläisen mätsi yukatalle. Huoneen ulkopuolella tassutellaan tohvelit jalassa. Pissahädän yllättäessä vessan ovella jalkaan vaihdetaan erilliset vessatohvelit – hygieniasyistä. Ja vessatohvelit jätetään vessaan, kun olo on helpottunut.

Vessatohvelit

Vessatohvelit

Tyyppi yukatassa käyskentelee majatalon puutarhassa

Tyyppi yukatassa käyskentelee majatalon puutarhassa

 

Ruokailu

Kun vertailin eri majataloja, niin havaitsin, että majataloyön hintaan kuuluu yleisimmin kaksi ateriaa: illallinen ja aamiainen. Useissa paikoissa aterioilla voi valita joko japanilaisen tai ranskalaisen/amerikkalaisen vaihtoehdon. Tämän vuoksi ryokan-yön hinta määräytyykin usein per henkilö eikä per huone.

Meidän paikassamme illallinen tarjoiltiin kello 19 ja aamiainen kello 8. Kummatkin ateriat olivat runsaita, useamman ruokalajin mässäilyjä. Vertailukierroksella huomasin, että paikasta riippuen ateriat tarjoillaan joko huoneeseen tai sitten majatalon ruokasalissa. Meillä ateriat nautittiin huoneissa. Kimonoon pukeutunut vanhempi rouva kiikutti ruokia huoneeseemme aina muutama ruokalaji kerrallaan – kumarrellen, nyökytellen ja ruokalajeja kuvaillen.

Illallisen alkupalat

Illallisen alkupalat

 

Kylvyt

Meidän majatalossamme oli kaksi yleistä allasta: iso sisäallas ja pienempi ulkoilma-allas – ja kumpikin näistä oli vedetty väliseinällä puoliksi erillisiksi naisten ja miesten osastoiksi. Tämän lisäksi monista kylpylöistä löytyy vielä erikseen vuokrattavia yksityisaltaita, joita voi vuokrata omaan käyttöönsä tuntiperusteisesti.

Kylpyvesi on vulkaanisen maan lämmittämää mineraalipitoista vettä, vähän niin kuin Islannissakin. Meidän altaissamme vesi oli noin 40-asteista. Uutta kuumaa vettä lirui altaaseen hiljalleen koko ajan, ja pienemmissä altaissa oli myös kylmävesihana ja pitkävartinen sekoituskauha, jolla altaan lämpötilaa saattoi tarvittaessa laskea.

Kylpyetiketti ei ole suomalaiselle saunaan tottuneelle kovinkaan kummaksuttava, mutta voin uskoa, että kaikki eivät ole aivan yhtä sinut asian kanssa. Ennen altaaseen menoa on peseydyttävä. Peseytyminen hoituu vähän matkan päässä altaasta suihkussa tai kiululla vettä valellen. Peseytyessä istutaan jakkaralla, sillä seisaallaan peseytyminen roiskuttaisi pesuvettä altaaseen saakka. Kaikenlainen saippuoiminen, vaahdottelu ja ihokarvojen höyläys hoidetaan pesupaikalla, ei altaassa.

Pesupaikka

Pesupaikka

Altaaseen mennään Aatamin/Eevan asussa ilman uimapukua – siksi erilliset naisten ja miesten allasosiot. Altaassa on tarkoitus istua aloillaan joko syvemmällä tai sitten enempi pinnassa ylemmillä portailla, jolloin lämpöäkin saa säädeltyä. Välillä voi nousta vilvoittelemaan ja huljutella pesupaikalla viileällä vedellä.

Olin havaitsevinani, että altaassa on ihan ok jutustella vieraidenkin kanssa – vähän niin kuin yleisessä saunassa – ja ainakin japanilaiset tekivät näin keskenänsä. Mutta on varmasti kulttuureita, joihin rupattelu nakkena ventovieraiden kanssa ei vaan oikein istu – ja sitten on meitä, joiden mielestä luontevin mahdollinen tilanne puhella ventovieraalle on alasti, saunan kuumuudessa.

Altaiden aukioloajat kannattaa varmistaa kylpylästä/hotellista/majatalosta. Meidän majatalossamme yleiset altaat olivat auki läpi yön aina aamuyhdeksään saakka.

Öinen ulkoallas

Öinen ulkoallas