Ryhtiräätälin kynsissä

Toinen laitepilatestunti. Marjo oli sitä mieltä, että selkäni oli maanantaina sen verran kankea, että tänään olisi hyvä idea vetreyttää sitä, erityisesti alaselkää. Ja mikäpäs siinä, kyllähän se minulle sopi, varsinkin kun keskiviikon voimailukeikan jälkeen muistin yleensäkään selkälihasten olemassaolon – maastavedot nääs kolkuttelivat vielä vähän ulkofileissä.

Koin joitakin ahaa-elämyksiä selästä, joten kirjailenpa niitä tähän muistiin:

Ahaa nro 1: Hyvä ryhti vaatii vahvoja selkälihaksia. Hyvä ryhti ei ole ainoastaan ulkonäkö- ja fiilisjuttu, vaan ryhtilihakset nostavat selkänikamia irti toisistaan, jotta hermot mahtuvat kulkemaan nikamien välistä. Tai otetaan toisinpäin: jos hermot jäävät puristuksiin selkänikamien väliin, niin se se mahtaa vasta sattuakin.

Ahaa nro 2: Alaselkäni on vähän notkollaan. Välillä on tunne, että alaselän lihakset ovat hapoilla ihan vaan normaalista olemisesta, vaikkapa pitkän kävelylenkin jälkeen. Jos normaali asento hapottaa lihaksia, niin ei se ihme ole, että alaselkä on jäykkä, enkä oikein saa pyöristettyä sitä. Kyllä minä teoriassa tiedän, että syvät vatsalihakset auttavat tukemaan alaselkää ja estämään sen ylirasittumista, mutta en selvästikään ole vielä löytänyt kaikkia syviä vatsalihaksiani. Tänään monessa liikkeessä yritin saada yhteydettä niihin (aivoni kutsuivat syviä vatsalihaksia samaan tapaan kuin yksinäinen, epätoivoinen avaruussukkula koittaisi saada signaalia Houstoniin: ”Houston, do you copy?” Abs, do you copy?), mutta vasta lopun elefanttiliikkessä hoksasin (ainakin osittain), mistä kohtaa niitä liikutetaan.

Ahaa nro 3: Ihmisellähän on rintaranka! Ja sitähän voi liikuttaa!

Ahaa nro 4: Vaikka ruumiinrakenteeni onkin enemmän isäni puolelta perittyä, niin kylläpä vaan Kososen suvun kyttyrä alkaa jo näkyä meikäläisenkin yläselässä. Jos ei lapojen ympäristön lihakset jaksa yksin vetää yläselän kyttyrää sileäksi, niin rintakehän ja solisluiden huudeilla olevat lihakset voivat auttaa toiselta puolelta.

Kertakaikkiaan, tuli parempi tuntuma selkään kuin maanantaina, ja rintakehäkin aukesi jossain vaiheessa. Mutta kyllä sitä veivattiin, kierrettiin ja taivuteltiinkin. Ja Marjo on tosi hyvä tsemppaaja. Tunnin jälkeen oli sellainen olo, että voisin melkein tehdä selkärangalla aaltoliikettä. Jos selässä on kerran laitetunnin jälkeen näin liikkuvainen olo, niin tämähän on ihan oikeasti täysin varteenotettava vaihtoehto selkähieronnalle. Joutuuhan tässä tekemään itse pirun paljon enemmän hommia kuin hierojan pöydällä maatessa, mutta sehän ei oo huono.

Laitepilates 1 h
Laulaminen 1 h 30 min
Kävely 40 min / 4 km