Laitepilates, halleluja!

Internetissä kun huutelee, niin kannattaa olla vähän varovainen, sillä toivehuuteluthan voivat käydä toteen. Taannoisen Flow-jooga-postauksessa valitin, että flow oli vähän hukassa ja että tykkään kyllä rankemmista joogamuodoista mutta en siitä hörhöpuolesta. Postauksen jälkiliukkailla Facebookissa työkaverini, pilatesohjaaja Marjo suositteli minulle laitepilatesta: ”hengitys, flow ja hikirankkuus ilman aatteellista hörpellystä”. Tällainen myyntipuhe uppoaa minuun, joten tänään löysin itseni lyömästä liikuntaseteleitä Pilates Studio Haagan tiskiin.

Reformeri

Laitepilates on siis osa pilatesta, ei mikään spin-off tai jälkikäteen keksitty hifistelyversio – laitteet olivat herra Pilateksen agendalla ihan alusta lähtien. Ymmärrettävästi kuntokeskus- ja ryhmäliikuntamaailmassa matto on laajimmalle levinnyt pilatesväline, mutta Haagan studion varustuksiin kuuluvat isoista laitteista reformeri ja wunderchair. Pelottavannäköisiä härveleitä, mutta tekevät hyvää.

Alkuun Marjo kertoili hieman pilateksen ja laitepilateksen taustoista. Laitepilates on tietyllä tapaa ”alkupilatesta”, eli sitä ei ole muokattu mihinkään tiettyyn suuntaan (kuten vaikkapa Marja Putkiston MP Pilates) tai tarkoitukseen (keskivartalotreeniin keskittyvä moderni pilates). Eli siinä missä usein ryhmäliikunnan pilatestunneilla rääkätään pääosin korsetin lihaksia, on laitepilates kokovartalotreeniä.

Vaunun alla olevat jousivastukset

Lyhyen alustuksen jälkeen kävimme tositoimiin. Asetuin makaamaan selälleni ”vaunun” päälle ja siitä se sitten lähti. Jalkojen liikkeitä, selkä- ja vatsaliikkeitä, lantiota, käsiä ja niskaa. Vaihdoin asentoa milloin selältä päinmakuulle, milloin istumaan ja jopa seisomaan. Välillä otin käsillä taljoista, välillä sujautin jalat taljan lenkkeihin. Liikkeet olivat rankkoja. Siis r-a-n-k-k-o-j-a. Hiki virtasi. Liikkeisiin oli pakko keskittyä ihan satasella, ja hengitys tuli oikeastaan itsestään mukaan, sillä sen avulla oli paljon helpompi pysyä liikkeissä mukana.

Tunnin jälkeen oli valtavan hyvä olo: rento ja kuitenkin voimakas, ei sellainen tillintallin. Liikkeet kuulemma ovat samaan aikaan sekä venyttäviä että voimistavia, ja ehkä se selittää oloakin. Sulava flow ei ehkä ihan löytynyt näin ensimmäisellä kerralla, mutta vaunun soljuva liike ja vain ja ainoastaan minun hengitykseni tahtiin kulkevat harjoitteet olivat kyllä luksusta. Ja mulla on vielä kaksi kertaa jäljellä, joten varo vaan flow, kyllä minä sinut vielä nappaan!

Jouset, ketjut ja vyöt

Loppuun vielä pari käytännön juttua tai kysymystä, jotka saattavat nousta jonkun mieleen:

Missä tätä voi harjottaa? Hyvin varustelluilla pilatesstudioilla. Pääkaupunkiseudulla on muutama paikka, mutta ei tämä niin kovin yleistä ole.

Onko tätä ryhmäliikuntaversiona? Ymmärtääkseni ei, vaan pikaisen googlauksen tuloksena laitepilatestunnit ovat aina joko yksityis- tai paritunteja, jossa ohjaaja keskittyy vain sinuun.

Vai yksityistunteja, mahtaa olla kallista? No, onhan se vähän suolaisen hintaista. Varsinkin jos vertaa verovaroin tuetun uimahallin kertalippuun tai kuntokeskuksen kymppikortilla jakosummaksi jäävään hintaan. Mutta minä kyllä vertaisin tätä ennemminkin hierojan velotukseen, jonka kanssa liikutaan aika lailla samassa hintaluokassa – ja olo tunnin jälkeen oli hyvinkin samantuntuinen. Ja ehdottomasti tämä on paljon enempi hintansa väärti kuin jokin höpöhöpö kuumakivihoito.

Suosittelisinko? Kyllä! Tämä voisi olla esimerkiksi oiva joululahja ihmiselle, joka ei tarvitse tavaraa nurkkiinsa. Jos hierojaa suositellaan jäykkäselkäiselle tai -harteiselle, niin minä suosittelisin tätä sellaiselle, jolla on jaloissa huono verenkierto – minulla on kroonisesti kylmät varpaat ja suonikohjuja kaksikymppisestä saakka, ja tuntuu, ettei mulla ole varpaissa kiertänyt veri näin vilkkaasti pitkään pitkään aikaan.

Summary:

Laitepilates 1 h

Ehannaa!