Istuminen on myrkkyä

Mjääh, olis jo ohi tämä typerä flunssa… Urvotin kotona maanantain ja tiistain. Eilen uskaltauduin jo toimistolle, mutta en tiedä, olinko paljoakaan hyödyksi. No, tuskin myöskään haitaksi. Tänään alkoi hetkittäin jopa aivotyöskentely luistaa. Mutta puuduttaa kyllä pahasti toi istuminen, kun ei vielä uskalla vastapainoksi oikein liikkuakaan.

Meillä töissä tällä viikolla porraspäivät: kannustetaan ihmisiä käyttämään portaita hissin sijaan. Portaisiin on liimattu kaikenlaisia tsemppiviestejä, kuten:
  • Tästä on suunta vain ylöspäin.
  • Tekee hyvää sikariportaallekin.
  • Stairway to heaven…
  • Hengästyttääkö? Vielä jaksaa, anna mennä!
Portaiden suosiminen on minusta mainio tapa saada vähän veri kiertämään kesken päivän. Istun itse 3. kerroksessa, ja olen laittanut oletusprintterikseni 4. kerroksen tulostimen, jotta joudun hakemaan paperini vähän kauempaa. Lisäksi välipala-automaattimme on neloskerroksessa, joten snäksin perässäkin tulee harpottua portaita. Ja oikeasti, siinä toimistosiivessä, jossa minä istun, hissi on mallia tavarahissi – hidas ja raskastekoinen – joten hissin tilaamiseen menee enemmän aikaa kuin portaita pitkin. Kävellen olisit jo perillä.
Huomasin kesälomalta töihin palattuani, miten tukala olo päivän istumisesta tulee. Niinpä olen pitänyt elokuusta lähtien ohjenuoranani, että joka työpäivä täytyy vähintään kävellä vähintään 30 minuuttia, jotta istuminen ei ihan myrkyttäisi kroppaa. Olen onnistunut pitämään lupaukseni melko hyvin. Aina ei tule käveltyä 30 minuuttia putkeen, mutta usein kyllä. Kauppareissu, pieni jalottelu illan päätteeksi tai bussista hyppääminen ennen Tapiolaa riittää tuohon puolituntiseen.
Tänä iltana en vielä tohtinut lähteä reippailemaan. Kroppa kuitenkin vihotteli jo liikkumattomuudesta, joten päätin ottaa hengästymättömän version istumisen vastaisesta taistostani: 40 minuutin sessio 2 -3 minuutin syviä venytyksiä Method Putkiston opeilla. Kyllä teki hyvää!