Nyyttikestit

Olemme kokoontuneet ystäväporukalla juhlistamaan syksyä hyvän ruuan ääreen milloin milläkin teemalla. Ensimmäisen kekkerit olivat pinkit, niin pukukoodiltaan kuin ruokalistaltaan. Viime vuonna brunsseilimme sadonkorjuuhenkeen – linkosimme muun muassa mehuja. Tänä syksynä teemana oli nyyttikestit: kaikki toivat jotain mukanaan, ja sen lisäksi ruuat olivat ”nyyttiruokia”, siis leipätaskuun piilotettua nyhtöpossua, vatruskoita, tortellineja, brie-baklavaa ja omenanyyttejä. Ja kyytipojaksi herkkuleipää, salaattia ja Ruosniemen panimon Piirimyyjää.

Tortellineihin ei tarvittu pastakonetta, vaan lihasvoima ja kaulin ajoivat asian. Sisään sujahti ihanaa pinaatti-ricotta-sitruuna-täytettä.

Baklava oli rankka muunnelma alkuperäisestä ja naurettavan helppo tehdä: pakastealtaasta filo-taikinaa, taikinasuirulle voisulaa, nokare brietä, t-lusikallinen lakkahilloa, nyytti rullaten kiinni ja 250-asteiseen uuniin noin 5 minuutiksi. Tarjoilu vaahterasiirapin kera.

Vatruskat aiheuttivat viikonloppuna Huippuhomman Facebook-sivulla hämmennystä, joten tässä maailman oikeaoppisin vatruskaohje (älkääkä uskoko kaikkea, mitä Wikipediassa lukee):

Kuori

1,5 kg puikulaperunaa
150 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Täyte

1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
5 dl kulutusmaitoa
0,5 tl suolaa
2 keitettyä kananmunaa

Kuori ja keitä perunat. Kun perunat ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois, heitä voi ja suola kattilaan ja muussaa perunat. Sotke vehnäjauhot perunamuussin sekaan.

Kiehauta vesi, lisää riisit ja anna porista, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja suola. Keitä välillä sekoittaen 15 minuuttia, ja käännä levy nollalle. Anna puuron hautua jälkilämmöllä kannen alla 45 minuuttia. Murskaa kananmunat haarukalla ja sotke puuron sekaan.

Levitä puolet muussista noin 7 cm halkaisijaltaan oleviksi pylpyröiksi. Annostele nokare muna-riisi-seosta pylpyrän päälle. Tee muussista kansi.

Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta alkaa ruskistua. Ota vatruskat uunista ja silaa voisulalla. Nam nam.