15 – Kaunis ja maukas kasvispiirakka

Jouluherkut (siis sellaiset pienimuotoisemmat mussutteluherkut) ovat usein kovin makeita: glögiä, pipareita, joulutorttuja, suklaata, vihreitä kuulia, riisipuuroa kanelilla ja sokerilla tai luumukiisselillä. Tässä mainio suolainen piirakka, joka tuo mukavasti balanssia sokeriövereihin, on helppo valmistaa, maistuu erinomaiselta jäähtyneenäkin, näyttää lämpimän aurinkoiselta ja uppoaa sekä lihan ystäviin että lihaa välttäviin.

Tarvitset: 2 porkkanaa, 3 sipulia, 1 prk kermaviiliä, 1 dl ruokakermaa, 2 kananmunaa, 0,5-1 tl kuivattua rosmariinia, nippu persiljaa, 150 g emmentalia raasteena, 1/2 prk rahkaa, 100 g voita, 2 dl jauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Lisäksi: 0,5 tl suolaa, mustaa pippuria myllystä ja öljyä paistamiseen.

Pilko sipuli ja kuullota se pannulla öljyssä rosmariinin kera. Raasta porkkanat karkealla terällä ja lisää pannulle. Anna hautua pannulla noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Kun vihannekset hautuvat pannulla, valmista sillä aikaa piirakan pohja: sekoita jauhot ja leivinjauhe, lisää puolipurkillista rahkaa ja nypi huoneenlämpöinen voi joukkoon. Levitä taikina vuokaan.

Sekoita täyte: haudutetut vihannekset, persiljasilppu, purkillinen kermaviiliä, suola, pippuri, kananmunat, kerma ja juustoraaste. Möyhi sekaisin ja levitä pohjan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia.

Anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua. Närpi piirakan jämät huoneenlämpöisenä. Yllättävän täyteläistä kasvisruuaksi.