10 – Avaruusmyssy

Ystäväni sai Antti-myrskyn saattelemana pienen poikavauvan, joka taatusti kaipaa lämmikettä tässä kirjaimellisesti kylmässä maailmassa. Bongasin vähän tämäntyylisen myssyn muutama vuosi sitten Tallinnassa jonkun virolaisen taaperon päässä ja olen koittanut siitä asti vilkuilla sillä silmällä sopivaa ohjetta internetistä – ja kun sitä ei löytynyt, päätin säveltää itse. Minusta tämän täyttää ihan Neil Armstrongin avaruuskypärältä.

Tarvitset: Harmaata ja valkoista paksuhkoa lankaa, 4 mm puikot, 4 mm virkkuukoukun ja kanavaneulan. Lisäksi: Sakset ja silmukkamerkkejä tai hakaneuloja.

Virkkaa kaksi ympyrää seuraavilla ohjeilla:

Aloitus: Tee harmaalla langalla aloituslenkki ja virkkaa siihen 6 kiinteää silmukkaa. Sulje ympyrä piilosilmukalla.

1. krs, harmaa: Virkkaa 1 ketjusilmukka, jotta saat vaihdettua kerroksen sujuvasti – ja sitten itse asiaan: Virkkaa jokaiseen aloituskerroksen silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa. Kerroksen päätteeksi sinulla pitäisi olla 12 silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla.

2. krs, harmaa: Tee taas 1 ketjusilmukka kerroksen vaihtamiseksi. Virkkaa 1 kiinteä silmukka, sitten 2 kiinteää silmukkaa yhteen edellisen kerroksen silmukkaan. Toista tätä kerroksen loppuun. Sulje kerros piilosilmukalla.

3. krs, valkoinen: Virkkaa 1 ketjusilmukka valkoisella. Jatka 2 kiinteällä silmukalla, jonka jälkeen 2 kiinteää yhteen. Jatka kerroksen loppuun kiinteitä ja kaksi yhteen joka kolmannella silmukalla. Sulje piilosilmukalla.

4. krs, harmaa: Vaihda lanka harmaaksi ja aloita uusi kerros 1 ketjusilmukalla. Virkkaa kiinteitä silmukoita niin, että joka neljännellä virkkaat kaksi silmukkaa yhteen (eli siis kolme kiinteää, kaksi kiinteää yhteen, kolme yksikseen, kaksi yhteen). Sulje kerros piilosilmukalla.

5. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *4 kiinteää silmukkaa, kaksi kiinteää silmukkaa yhteen*. Toista **-merkkien välissä olevaa osiota kerroksen loppuun saakka. Sulje kerros piilosilmukalla.

6. krs, valkoinen: 1 ketjusilmukka, *5 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.

7. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *6 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.

8. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *7 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.

9. krs, valkoinen: 1 ketjusilmukka, *8 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.

10. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *9 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.

11. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *10 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.
12. krs, valkoinen: 1 ketjusilmukka, *11 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.
13. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *12 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla.
14. krs, harmaa: 1 ketjusilmukka, *13 kiinteää, kaksi yhteen*, sulje kerros piilosilmukalla. Katkaise lanka ja vedä lanka piilosilmukan läpi.

Neulo suorakaiteen muotoinen suikula seuraavasti: Luo 23 silmukkaa. Neulo 1 oikein, 1 nurin – yhteensä 75 kerrosta. Päättele.

Merkkaa silmukkamerkeillä (tai hakaneuloilla) 50 virkkaussilmukan mittainen kaari pyörylän ulkoreunaan.

Ompele suorakaiteen ja pyörylän reunat yhteen niin, että yhdistät joka toiseen virkattuun silmukkaan kaksi neulottua silmukkaa, ja joka toiseen virkattuun normaalisti yhden neulotun silmukan. Tämä siksi, että neulekerros ei ole aivan yhtä korkea kuin mitä virkattu silmukka on leveä – eli lopun viimein 75 neulottua kerrosta mätsää 50 virkattuun silmukkaan.

Virkkaa 40 ketjusilmukkaa ja tee nauhaan yksi kerros kiinteitä silmukoita. Tarvitset tällaisia pötkylöitä kaksin kappalein. Ompele suirut ympyräisten korvaläppien alareunaan leuanalusnauhoiksi.

Nyt ei Buddha-patsaan päätä palele!

Erilaisilla värivaihtoehdoilla myssyyn saa vaihtelua: Star Wars -fani voisi nirkuttaa ruskean-mustan variaation ja saada prinsessa Leian hiuslaitetta muistuttavan myssyn. Vihreä-keltainen versio tuo mieleen etanan tai toukan.