Parvekeviljelmän sadonkorjuu

Se oli sitten siinä, tämän kesän parvekeviljelmä. Ihan kivaahan se oli, mutta ei minusta kyllä taida hurahtanutta viherpeukaloa saada tekemälläkään. Opin kuitenkin jotain, ainakin 3 asiaa:

  1. Keskity. Älä viljele pientä määrää sitä sun tätä. Viljele ainoastaan niitä kasveja, mitä syöt normaalistikin arkena. Hyvä nyrkkisääntö voisi olla vaikka kahden viikon jakso: jos et tapaa syödä ruohosipulia tai korianteria vähintään joka toinen viikko, ei ehkä kannata viljellä niitä.
  2. Ordnung. Älä miksaa ruukkuja, istuta ainoastaan yhtä lajia yhteen ruukkuun. Sekaisin istutetut kasvit eivät välttämättä menesty keskenään, ja pienimuotoinen sadonkorjuu vaikkapa yhden aterian salaattia varten on hankampaa, kun joutuu noukkimaan niin pikkutarkasti. Ruukku on jotenkin hallittava kokonaisuus, nyt tuntui, että samaan ruukkuun istutetut tilli ja persilja olivat aina sekaisin, kun tillin haituvat repsottivat persiljan päällä.
  3. Eristä. Tein sen virheen, että iskin hätäpäissäni kaupasta ostetun ruukkutillin ja -persiljan jämät itse istuttamieni puolivalmiiden kasvien kanssa samoihin ruukkuihin – ja kaikki kuolivat viikon sisään, vaikka kastelin niitä aivan kuten siihenkin saakka. En tiedä mitä niissä kaupan yrteissä oli, mutta jos joskus vielä ryhdyn parvekeviljelemään uudestaan, niin en tuo kaupan yrttejä sotkemaan ruukkuistutusteni biosfääriä.

Basilika sopii ilmeisesti lahjattomammallekin viljelijälle, sillä sain siitä satoa hyvin reippaasti. Nypin lehtiä salaattiin ja yrttiöljyihin pitkin kesää, mutta tällä viikolla keräsin loputkin basilikat talteen. Punaiset ja pikkubasikat survoin öliiviöljn ja sitruunan kanssa pestomaiseksi tahnaksi, jota olen roiskinut viimepäivinä jokaiseen ruoka-annokseen. Sopii myös oivallisesti leivän päälle.

Thaibasilikat vetäisin tehosekoittimen läpi yhdessä inkiväärin, limemehun ja kylmäpuristetun kookosöljyn kanssa – mahtava maku! Ajattelin pakastaa tahnan kerta-annoksina jääpalamuoteissa, mutta koska en omista jääpalamuottia, tyydyin muffinsivuokiin. Veikkaan, että tahna sopii täydellisesti mansikkapohjaiseen smoothieen tai thaimaalaiseen kookoskastikkeeseen.

Tämän kasvukauden perusteella en ole haaveilemassa omasta pihasta enkä kasvimaasta. Mutta basilikaa voisin harkita kasvattavani myös ensi kesänä. Tosin ruukuille täytyy löytyä jokin ratkaisu, nyt ne valtasivat puolet parvekkeen lattiasta, eikä aurinko oikein osunut riittävästi lattialla kököttäviin ruukkuihin. BongasinHelsinki Design Openista kotimaisen Zengrow’n viherseinän: ihan pätevänoloinen pussukkaratkaisu, jonka saisi varmaan näppärästi viritettyä parvekeseinälle.