Lähiön helmet: Tapiola

Lähiöt ovat harvemmin mitään varsinaisia turistikohteita. Kesän kunniaksi ajattelin kirjoittaa silloin tällöin lähiöiden helmistä – siis paikoista, joiden vuoksi kannattaa hypätä bussiin tai fillarin satulaan ja tulla vierailulle vaikka vähän kauempaakin. Aloitan lähiökierrokseni itseoikeutetusti omasta kotilähiöstäni. Siispä olkaa hyvä, Espoon Tapiolan kuumimmat kohteet:

 

WeeGee

Espoon modernin taiteen museo Emma on pääkaupunkiseudun paras museo. Vaihtuvat näyttelyt ovat toistaiseksi olleet tasokkaita, ja Saastamoisen taidekokoelmasta koottuun perusnäyttelyyn kannattaa melkein varata oma erillinen vierailukertansa. Emman lisäksi WeeGeen (kauniiden!) betonisten kurkihirsien alla majailee Espoon kaupunginmuseo, Helinä Rautavaaran museo, Suomen lelumuseo sekä Suomen kellomuseo. WeeGee on mielestäni ainoa suomalainen taidemuseo, johon kannattaa hankkia vuosilippu.

WeeGeen kahvila osaa myös yllättää: viikonloppuisin siellä tarjoillaan brunssia. WeeGeen brunssin ei mielestäni tarvitse hävetä lainkaan itäisen satamakaupungin tarjonnalle. Noutopöydän menu ei ole mitenkään överi, vaan todella ajatuksella funtsittu ja laadukkaista lähi- ja luomuraaka-aineista valmistettu. Brunsseilemaan mahtuu hyvin myös lastenvaunujen kanssa, ja 106 bussi tuo Kampista lähes oven viereen. Eli nyt kaikki brunssien ystävät, Tapiolaan mars!

Hedelmiä, leipää ja särvintä, artisokkatahnaa, ceasar-salaattia, kananmunaa, savulohitahnaa, pastaoliivisalaattia, kyyttöbratwurstia ja espanjalaista munakasta. Itse tehtyä jääteetä, marja-soijamaito-smoothieta, kahvia ja banaani-kookos-kaurapuuroa. Nam!

 

Kino Tapiola 

Tunnelmallinen elokuvateatteri kunnostettiin hiljattain vastaamaan nykyleffateatterin vaatimuksia – kuitenkin vanhaa kunnioittaen. Kino Tapiolanpullantuoksuinen aula on aivan eri maailmasta kuin Finnkinon tanssipelejä, popparinkäryä ja hälyä täynnä olevat sisäänkäynnit. Tapiolan elokuvateatterin plussiin kuuluvat myös runsas jalkatila, takarivin kahden istuttavat love seatit sekä minimaalinen mainosten määrä ennen leffan alkua. Lähipalvelua parhaasta päästä.

 

Kaisan Café

Jos haluat pullanmakuista pullaa, niin täältä sitä saa – kahdessa koossa: pieni (=reilu) ja iso (=valtava). Stockmannin takana, bussiterminaalin päällä sijaitsevassa Kaisan Caféssa on tarjolla ruokaisia suolaisia piiraita ja aidoista raaka-aineista tehtyjä, hyvällä tavalla kotona leivotun makuisia makeita herkkuja, kuten mokkapaloja, omenapiirakkaa, rahkapullia, juustokakkua ja raparperipaistosta. Kahvila ei ehkä ole erityisen viihtyisä, mutta kannattaa ehdottomasti napata herkkuja mukaan matkaevääksi.