Home sweet home?

Ihana kämppä, hyvä pohja, viihtyisä sijainti ja vieläpä siedettävässä hintahaarukassa! Mutta entä jos unelmakämpässä on hometta? Omakotitalon ostajilla on tänä päivänä tapana teettää kunto- ja kosteuskartoitus ennen kaupan tekoa, mutta kuinka kerrostalokämpästä kiinnostunut voi skannata puolituntisen näytön aikana potentaaliset piilevät kosteusongelmat? Näillä vinkeillä taklaat pahimmat pommit:

Miltä asunnossa haisee? Nyt ei haeta pullan tuoksua tai röökin käryä. Jos huoneilma haisee kellarilta tai mullalta,voi haju kieliä kosteus- ja homeongelmista. Jos ystäväpiiriisi kuuluu tosiallergikko, ota hänet mukaan näyttöön; jos allergikon nenä alkaa vuotaa vartissa, unohda tämä asunto.

Kupliiko tapetti? Hilseileekö maali? Kannattaa juoksuttaa katsetta erityisesti vessan, kylppärin ja keittiön katoissa ja seinissä, sillä nämä ovat potentiaalisimmat putkirikkojen paikat. Huoneiston ulkoseinän ja katon rajaa on myös hyvä silmäillä siltä varalta, että yläkerran vesikiertoinen lämpöpatterin olisi falskannut. Maali ei pysy märässä pinnassa, joten hilseily ja märät läikät ovat melkoisen varma merkki vesivahingosta. Jos WC:ssä ja kylppärissä on madallettu paneelikatto, pyydä saada kurkistaa tarkastusluukusta varsinaiseen kattopintaan: näkyykö märkiä läikkiä?

Miltä ikkunaseinään rajautuva lattia näyttää? Onko seinänvierustan parketti keskilattiaa kuluneempi tai selvästi tummunut? Tämä voi olla merkki puutteista ikkunoiden vesitiiviydessä, eli että ikkunat ovat vuotaneet seinän sisään.

Kuinka kylppärin kaakelit kopisevat? Onko koputusääni kirkas naputus vai onton kumiseva? Kumiseva kopoääni on merkki irtonaisesta laatasta. Laatta on voinut pullahtaa irti piilevän kosteusvaurion vuoksi – tai toisin päin, irtonainen laatta voi heiluessaan tehdä vedeneristeeseen reiän, jolloin kosteus pääsee rakenteeseen. Niin tai näin, kopolaatat eivät ole hyvä juttu, ja jos niitä on paljon, voi kylppäri kaivata kuivatusfirmaa.

Pullisteleeko kylpyhuoneen kynnys? Onko kynnys erityisen kulunut, tummunut tai tuntuuko se kostealta? Kynnyksen alus on yksi potentiaalisimmista kosteuspesäkkeistä.

Vetääkö poistoilmaventtiili vai seisooko ilma huoneistossa? Poistoilmaventtiilit löytyvät keittiöstä, vessasta ja kylppäristä. Voit kokeilla venttiilin suuta kämmenellä. Jos ilmavirta kutittelee, niin rööri vetää. Voit myös laittaa vessapaperin palan venttiilin suulle – ilmavirran tulisi imaista paperi kiinniventtiilin pintaan.

Näihin pikatesteihin tarvitset siis vain tarkan nenän, jotain kovaa koputtelua varten ja ehkä taskulampun, eivätkä testit turmele myynnissä olevaa asuntoa. Ja bonuksena ammattimaisen oloinen laattojen koputtelu voi karkoittaa herkimmät tarjouskilpailijat.