Outo valoilmiö

Meillä oli keittiön kaappien alapinnassa upotetut halogeenivalot. Ne toivat mukavasti sekä työskentely- että yleisvaloa, mutta kyllä nyppi, kun yläkaappien alahyllyillä ei voinut säilyttää mitään lämmölle herkkää. Esimerkiksi suklaata ei voinut jättää alahyllylle, koska kuumenevat halogeenit sulattivat sen. Tavallaan tietysti oli hyväkin, ettei suklaata voinut säilyttää ihan käden ulottuvilla, mutta kyllähän minun pitäisi olla tässä huushollissa se, joka määrää suklaan paikan – eikä ylikuumeneva lamppu. Lamppujen kuumenemisesta johtui kaiketi sekin, että halogeenit paloivat loppuun alvariinsa; yhdeksästä lampusta keskimäärin kaksi piti vaihtaa joka kuukausi.

Viime syksynä sisuunnuin palaneisiin lamppuihin. Ajattelin, että 2010-luvulla täytyy olla olemassa fiksumpi, viileämpi ja kestävämpi ratkaisu. Kävin läpi kauppojen lamppuhyllyjä, ja lopulta löysin etsimäni: oikeanlaisella kannalla varustettu led-vaihtoehto. Voi olla, että sivuutin muutaman pätevän led-valon ihan vain siksi, että ne eivät pistäneet silmääni – etsin varmaan alitajuntaisesti jotain enemmän minikokoisen hehkulampun näköistä poltinta. Kun lopulta löysin oikealla kannalla varustetun led-virityksen, emmin hyllyjen välissä vielä useamman minuutin: Voiko tällainen itse askarrellun näköinen viritys todella toimia ja mahtuuko se valaisimessa polttimolle varattuun tilaan?

Ensimmäinen led-viritys on nyt ollut paikoillaan puoli vuotta, ja olen vaihtanut polttimot ledeiksi aina, kun vanha halogeeni on poksahtanut. Halogeenit sitkuttelevat vielä ikkunaa lähinnä olevan astiakaapin pohjassa sekä kuivauskaapin alla – nämä ovat taatusti viileimmät kaapin pohjat, mikä ehkä selittää halogeenien sitkeyden. Mutta yhtäkään led-lamppua ei ole tarvinnut vielä vaihtaa.

Vasemmalla led, oikealla halogeeni

Led-polttimo maksoi 8 euroa, kun taas kahden halogeenipolttimon pakkauksen sai 4 eurolla. Led-valot kuluttavat sähköä kuulemma noin viidesosan siitä mitä vastaavat halogeenivalot. Halogeenien käyttöiäksi luvataan 2 000 tuntia, kun taas ledille lupaus on kertaluokkaa suurempi, 20 000 tuntia. Led-valo ei kuumene kuten halogeeni, joten sähköä ei enää haaskaannu suklaalevyjen lämmittämiseen. Ledin loiste on aavistuksen intensiivisempi ja kylmemmän sävyinen kuin halogeenin hehku, mutta selvästi miellyttävämpi kuin loisteputkivalo. Ja mikä parasta, led-valo syttyy välittömästi, eli se ei tarvitse samanlaista miettimisaikaa kuin energiansäästölamppu.

Näen led-valon voittokululle oikeastaan yhden ainoan hidasteen: epämääräinen ulkonäkö. En ole huolissani ledin ulkonäöstä esteettisessä mielessä vaan tunnistettavuuden kannalta – länsimaisessa visuaalisuudessa varttuneelle kuluttajalle lamppu vaan on yhtä kuin hehkulampun näköinen lasipallukka. Jos lamppuostoksilla mieleen on syöpynyt hehkulampun kuva, on vaikea hoksata, että pullonkorkin näköinen lätkä voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

Led-valo täytyy ehdottomasti istuttaa visuaaliseen koodistoomme, jotta keskivertokuluttajakin tunnistaa sen lampuksi. Niinpä esitänkin toiveen sarjakuvapiirtäjille: aina kun sarjakuvanne sankarihahmo saa idean, voisitteko pliis korvata sen pään päälle syttyvän hehkulampun ledillä? Ja parahin Walt Disney, mitäs tuumaisit, jos Pelle Pelottoman Pikku apulaisen pää päivitettäisiin led-aikaan?