Talkoopäivä = Siivouspäivä

”Siivouspäivästä yritetään tehdä jatkuva ja saada myös taloyhtiöt mukaan tapahtumaan”, raportoi tämän aamun Hesari. Suhasin itse Siivouspäivän aamun lähiössä ja rantauduin iltapäivällä kantakaupunkiin. Täytyy kyllä myöntää, että Fredrikintorilla meininkiä oli enemmän kuin Espoossa, mutta en nyt vielä heittäisi kirvestä kaivoon lähiössäkään: naapurustomme kuudesta taloyhtiöstä kolmella (oma taloyhtiömme mukaan lukien) oli kevättalkoot viime lauantaina – ja juuritalkoiden ja siivouspäivän yhdistämisessä piilee mielestäni taloyhtiöiden Siivouspäivä-potentiaali!

Jos taloyhtiöt halutaan joukolla mukaan Siivouspäivään, niin homma olisi ehdottomasti yhdistettävä pihatalkoisiin, koska:

  • Talkoopäivänä taloyhtiön pihapiirissä on tavallista enemmän ihmisiä liikenteessä. Siivouspäivä yksin ei ehkä saa lähiöiden omistusasujia liikkeelle, ja toisaalta talkoot itsessään ovat toisinaan vähän nihkeitä.
  • Talkoopäivänä monet taloyhtiöt tapaavat siivota piha-alueiden lisäksi kellarikäytäviä ja muita yhteisiä tiloja hylätystä tavarasta.
  • Monet taloyhtiöt tilaavat pihallensa roskalavan talkoita varten, jonne myös asukkaat voivat tuoda omia tarpeettomaksi jääneitä tavaroitaan
  • Talkoot ovat monelle taloyhtiölle vakiintunut kevät- ja syyshäppeninki, jonka kylkeen voisi ihan hyvin kehitellä jotain pientä lisää.

Meidän taloyhtiössämme käytetty tavara liikkuu jonkin verran jo nytjuuri talkoiden yhteydessä. Asukkaat tapaavat jättää hyväkuntoisia tarpeettomia tavaroitaan talkoolavan viereen pitkin lauantaita. Mikäli lavanvieruskamat eivät ole kelvanneet kenellekään sunnuntaihin mennessä, ne nakataan lavan reunojen sisäpuolelle ja huoltoyhtiö noutaa koko kuorman alkuviikosta pois. Tänä viikonloppuna ainakin muutama tuoli, parvekeritilät, fillarin runko ja huoneenkorkuiset liukuovet kiskoineen löysivät uuden omistajan talkoiden yhteydessä. Hyvä niin.

Meillä talkooroskalavan vieressä pyörivä vaihtopörssi perustuu vakiintuneeseen tapaan ja kirjoittamattomaan sääntöön, mutta mikä ettei sitä voisi jalostaa hieman eteenpäin. Ehkäpä seuraavien talkoiden yhteyteen saataisiin järjestettyä ihan virallisestikin tarpeettoman tavaran vaihtotori ja miksei vaikka pieni pihakirppari? Ja ne tavarat, jotka eivät kelpaa kenellekään, heivataan päivän päätteeksi lavalle. Näen homman toimivan seuraavasti:

Ja vielä jos Siivouspäivän webbisivuille saisi sellaisen toiminnon, jolla voisi haastaa naapuritaloyhtiön touhuun mukaan, niin olen varma, että ensi kerralla tapahtumaan saadaan enemmän lähiöiden taloyhtiöitäkin. Seuraava pihatalkooaalto ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen. Entäpä seuraava Siivouspäivä?