Valivali

Niin kauan kun miulta uupuu tarvittava elektroniikka nypertelykuvien siirtämiseen kamerasta tietskarille, joudun vaan lätisemään muusta.

No, kerrottakoon näin jälkijunassa, että olin sunnuntaina kattomassa Kiasman valituskuoron esiintymistä Paasikiven aukiolla. Ilma oli ihan loistava ja laulukin hauska. Laulun nimi oli muistaakseni tai siis ymmärtääkseni On se niin väärin. Sanat oli koottu ihmisten lähettämistä valituksista ja kuorolaisetkin kasattu jonkun ilmotuksen perusteella, laulutaito ei siis ollu este osallistumiselle. Kuoron koko oli kylläkin rajoittava tekijä, koska kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan.

Melodia oli tosi hauska ja tarttuva, samoin se hyvä fiilis, jolla kuorolaiset veti sen biisin – sellaset ei-liian-sliipatut jutut on yleensä just huippuja, sellaset joissa näkyy tekemisen meininki. Oli siinä laulussa ihan hauskoja ja osuvia valituksiakin, kuten että idiootit asettuu rullaportaissa väärällä puolelle, pitkä mies seisoo aina minun edessäni tai soittoäänet ovat kaikki yhtä ärsyttäviä.

Vähän kyllä töksähti korvaan se, että niin iso osa siitä laulusta oli sellasta maailmanvalitusta, tyyliin: miksi vieläkin on sotia ja naisten palkka on vieläkin pienempi kuin miesten. (Ja kukahan nyt valittaa, ha haa!) Ihan kiva että maailman vääryyden teemoja pidetään yllä, ettei ne varmasti unohdu keltään, mutta tässähän olis ollu oivallinen tilaisuus saada mediajulkisuutta sille, että pakkoko siellä yläkerrassa on siirrellä huonekaluja aina tiistaisin iltakymmenen jälkeen tai hemmetti jos sattuu aivastamaan just kun on sutinut ripsarit silmiin eikä ne ookaan ehtiny vielä kuivuu. Niin, ja on telkkarisarjojen näyttelijöillä ei ikinä turpoo nenä, kun ne itkee, mutta oma nenä on pienenkin tirautuksen jäljiltä ihan kuin tomaatti.

Mutta joka tapauksessa hyvä mieli jäi kuoron kuuntelun jäljiltä. Esityksistä koottu video on kaiketi nähtävillä Kiasmassa ARS 06:ssa ja siellä oli myös alkuperäinen Birminghamin valituskuoro ja I want my money back, joka oli suomalaisversiotakin loistavampi.