Indian Express

Kävin eilen Tennispalatsin Indian Express -näyttelyssä. Oli aika yltäkylläinen ja osittain aika kummallinenkin näyttely. Olisin varmaan saanut näyttelystä enemmän irti, jos tuntisin intialaista meininkiä paremmin, mutta kun meikäläisen kontaktit intialaiseen kulttuuriin rajoittuu lähinnä Namaskaarin ruokaan, yläasteen unskonnonopetuksen hindut-osioon sekä hyvän päivän toivotuksiin entisten intialaiskämppisten kanssa.

Mutta värien ja helyjen käytön intialaiset todellakin osaa. Huomasin jopa, että oon ite tulossa vanhaksi, kun siitä värien paljoudesta meinasi tulla paha olo (kuvotus saattoi johtua myös suitsukkeista ja hajusaippuoista, joita kaupattiin näyttelyn oheiskrääsänä). Ja Bollywood-julisteet! Ne oli just hienoja! Jos sekoittaa 50-60-luvun Hollywood-leffajulisteet, Vartiotorni ja Herätkää! -brosyyrien piirrostyylin ja itämaisen kitschin, ei voi tulla kuin hauska lopputulos!

En nyt tiedä, oliko tuo Indian Express mikään maailman sykähdyttävin näyttely, mutta ihan käymisen arvoinen. Enkä koe, että rahat olis menny hukkaan, sillä hommasin sellaisen Helsingin kaupungin taidemuseon vuosikortin, jolla pääsee Tennariin ja Meilahteen vuoden päivät yhdellä maksulla. Kortti maksoi pari kymppiä, eli 3-4 käynnillä tienaa omansa pois.