Syvältä ja poikittain

Tänään laitepilateksessa keskityimme oleelliseen: syviin vatsoihin ja flow’hun. Onnistuin saamaan kiinni flow’n syrjästä useammassakin liikkeessä, ja se oli hienoa – mutta olen nyt aivan fiiliksissä muodostamastani (kylläkin katkonaisesta) yhteydestä syviin vatsalihaksiini!

Mulla on leikattu umpilisäke aikaa sitten. Silloin oli muotia tehdä iso haava, napsasta tulehtunut umppari veks ja harsia haava löysästi umpeen, jotta pahat veret pääsevät pois. Alavatsani oikeaa puolta koristaa siis 20-senttinen arpi, joka tikattiin kiinni vain 5 pistolla (vertailun vuoksi: nykytähystyksellä umpparihaava on ehkä 2 cm ja tikkejä on ehkä ne samat 5). Nyt joku siellä jo ajattelee, että ”ei toi ole mitään sektioon verrattuna”. Ei tässä nyt olekaan tarkoitus nokittaa kenenkään synnytyskokemuksia, vaan tarkoitukseni on rehellisesti tuijottaa omaan napaani ja todeta, että tuolla umppari-casella on aika todennäköisesti jotain tekemistä sen kanssa, että yhteys oikean puolen syviin vatsoihin on vielä vasentakin puolta kovin paljon puuroisempi. Marjo teki myös ihan hyvän havainnon, että selällä maatessani jalkoja ilmassa kannatellessani oikea jalkani ”roikkuu”, kun vasen taas on selvästi aktiivisempi.
Olen aiemmin jotekin luullut, että navan vetäminen sisään on yhtä kuin syvien vatsalihasten aktivointi, mutta nyt ymmärrän, että se ei riitä. Tässä muistilistaa itselleni, kuinka voisin jatkossakin saada yhteyden syviin vatsalihaksiin:
  • Syvältä ja poikittain: se on se poikittainen alavatsalihas, jota täytyy aktivoida
  • Alavatsan on tarkoitus rutistua sivuilta sisäänpäin (kavennus), alaselkään puolestaan voisi koittaa saada poikittaissuunnassa kuperuuden tunnetta (levennys)
  • Häpyluun yläosasta piirretään kuvitteellinen suora linja ristiselän uloimpaan selkänikamaan. Sitten koitetaan hivuttaa alavatsan pakettia linjaa pitkin vähän ylöspäin.
  • Häntä alas. Vahva häntä. Suoraan alas. Kuten kengurulla.
Kangaroo Boxing
Kuva: Scott Calleja, Flickr / Creative Commons
Mielikuva, jonka avulla en oikein osaa aktivoida oikeita lihaksia: ”kuvittele että sinulla on liian pienet farkut jalassa”. Tätä olen kokeillut livenä riittävän usein, joten ajatukseni harhautuvat helposti tukalaan oloon ja jenkkakahvoihin, jotka tursuavat housun kauluksen yläpuolelle. Näihin kuviin näihin tunnelmiin.

Laitepilates 1 h
Kävely 30 min / 3 km

Vaikka kuinka oikean puolen syvät vatsat hapottaisivat nopeammin, niin ei auta muu kuin reenata!