Ergocheck

Nyt ei ole varsinaista liikunta-asiaa (menen kyllä vielä illemmalla ulkoiluttamaan miestä), mutta liippaa kyllä aihepiiriä, nimittäin ryhtiä ja istumista. Meillä vieraili tänään töissä fysioterapeutti, joka tsekkasi myös meikäläisen työpisteen ergonomian. Ja tuli kyllä kylmää kyytiä.

Ensinnäkin fyssari tuli työpisteelleni hieman etuajassa, joten hän pääsi yllättämään minut itse teossa: hartiat lysyssä, selkä kyttyrässä ja pää etukenossa. Aivan ensimmäiseksi hän riuhtaisi näyttöäni liki puoli metriä taaksepäin ja nosti sitä noin 20 sentillä. Sopersin, että mulle on aina neuvottu, että pitäisi katsoa vähän alaviistoon niin, että silmät osuvat näytön yläreunaan. Siihen fyssari totesi, että ”sä oot kato sen verran vanha, että sulle on opetettu vanhanaikaisten pikkunäyttöjen mukaan noi säädöt – nykyisin on ihan eri suositukset”. Auts.

Sitten tuolin istuinosaa laskettiin ja tuotiin eteenpäin, selkänojaa nostettiin, käsinojat laskettiin ja niskatuki käännettiin ympäri. Näppistä tyrkättiin 30 cm eteenpäin. Ja viimeiset ohjeet olivat ”napa pöydänreunaan kiinni” ja ”lavat tuolin selkänojaan kiinni”. Huh!

Askartelin-paskartelin itselleni vielä askelmerkit näppiksen etureunalle ja näytön jalan etureunalle, koska pelkään, että nykäisen niitä ajatuksissani lähemmäs. Ja näytön reunaan kirjoitin post-it-lapulle ”lapaluut”, jotta muistaisin pitää ne tuolin selkämyksessä kiinni.

Jouluna mulla on uusi uljas ryhti. Että voi olla, että ette tunnista minua silloin.