18 – Pärekori

Moni nimesi Laura Birnin linnanjuhlien parhaiten pukeutuneeksi vieraaksi. Birn juhli itsenäisyyttä Outi Pyyn tekemässä, vanhoista nahkatakeista kasatussa mekossa. Jatketaan siis kierrätysnahkalla.
Tarvitset: Paksua nahkaa (tai mitä tahansa rispaantumatonta paksuhkoa kangasta, esim. huopaa), liimaa, sakset. Lisäksi: Mittanauha, klemmareita, liitu.
Leikkaa nahkasta 3 cm leveitä ja 55 cm pitkiä suiruja. Tarvitset niitä 12 kappaletta. Liidulla hahmotellut ääriviivat helpottavat touhua.
Asettele kaksi suirua pystyyn ja kaksi vaakaan, kaikki toistensa lomitse. Jätä hännät jotakuinkin yhtä pitkiksi.
Tursauta väleihin tippa liimaa.
Lisää vielä kaksi suirua vaakaan ja kaksi pitkittäin, taas toistensa lomitse. Nyt sinulla pitäisi olla 4 x 4 -kokoinen korin pohja.
Sitten tulee vaikein osuus, varsinkin jos käytät pehmeäksi kulunutta nahkaa (kun sanoin tarvikelistassa ”paksua nahkaa”, tarkoitin sitä – tehkää niin kuin sanoin, älkää niin kuin tein): pyöräytä alimmainen panta ympyräksi. Tuo joka toinen pohjasta lähtevä suiruhäntä pannan sisään ja jätä joka toinen ulkopuolelle. Sulje panta klemmarin avulla (mulla ei ollut klemmareita, käytin teippiä ja pyykkipoikia ja meinas mennä vaikeaksi).
Tee vielä kaksi pantakerrosta; nyt olet käyttänyt 11 suirua. Viimeinen suiru tulee toiseksi kerrokseksi ylimmän pannan kohdalle, jotta korin suusta tulee napakka. Älä liimaa vielä tässä vaiheessa, vaan käytä klemmareita – niiden avulla on helpompi säätää kireyttä.
Kun olet saanut säädettyä suirut sopivan kireiksi, siisti reunat: katkaise joka toisesta hännästä (siis niistä, jotka liehuvat ylimmän pannan sisäpuolella) reilu pala ja sujauta tynkähäntä kaksinkertaisen yläpannan suirujen väliin. Ankkuroi liimalla. Heivaa korin ulkopuolella heiluvat suirun päät pannan yli korin sisäpuolelle ja liimaa ne sisäpintaa myötäileviksi (tai pujottele punoksen väleihin). Kiristele jokainen pantakerros sopivan tiukaksi ja päättele liiman avulla.
Joulusiivoa laturit ja muut pikkuesineet  pärekorin suojiin. Tyylikästä ja pikkuisen kinkyä.