17 – Hiutalenauha

Yksi ensimmäisistä askarteluista, jossa käytin muutakin kuin paperia ja liimaa ja jonka muistan, on ikkunaan ripustettava lumihiutalenauha. Se askarreltiin kerhossa, siis alle kouluikäisenä, valkoisesta puuvillalangasta ja postilähetysten pehmusteina ja täyteaineina olleista valkoisista, kevyistä muovinaksuista – siis sellaisista maissinaksun näköisistä. Tässä vähän hienostuneempi versio naksuhiutalenauhasta.
Tarvitset: Veteen liukenevaa kangasta, koruvaijeria, sivuleikkurit vaijerin katkaisuun, valkoista rihmaa ja erilaisia valkoisia lankoja. Lisäksi: Ompelukone, sakset, vesiastia, talouspaperia.
Veteen liukenevaa kangasta saa Hobby Pointista ja koruvaijeria korutarvikekaupoista, kuten Sinellistä. Koruvaijerin voi kyllä korvata puuvillalangallakin – silloin tarvitset myös neulan.
Leikkaa veteen liukenevasta kankaasta noin 4 x 8 cm palasia. Söhrystele langoista erilaisia kasoja kasoja kankaalle. Söhrykasan halkaisija saa olla noin kahden euron kolikon luokkaa.
Taita kangas kahtia niin, että lankasöhry jää taitteen sisään. Ajele villisti ompelukoneella eri suuntiin lankasöhryn päältä. Tässä touhussa ei tarvita edes ompelukoneajokorttia.
Upota ommeltu kangas-lanka-tasku kädenlämpöiseen veteen.
Anna paketin lillua vedessä noin 15 sekuntia…
…ja huomaat, kuinka kangas liukenee veteen ihan silmissä.
Ongi lankasöhry vesiastian pohjalta. Voit vielä vähän litsiä hiutaletta, jotta viimeisetkin sulaneen kankaan klöntit liukenevat. Jos haluat pehmeitä, ei-tärkättyjä hiutaleita, niin huuhtele hiutaletta vielä hanan alla. Tärkätyt, jämäkät hiutaleet käyvät myös oikein mainiosti, ne ovat ryhdikkäämpiä.
Asettele talouspaperille kuivumaan.
Pujottele hiutaleet koruvaijeriin. Pätkäise vaijeri sopivanoloisesta kohdasta poikki.
Kieputtele hiutalenauha vaikkapa risukimppuun tai asettele joulukuusen oksille.
Risukimppu herättää kunnioitusta näin joulun alla ainakin niissä lapsissa, joilla on jotain omallatunnollaan.