Hyvempää arkiruokaa

Safkaa -kirjasta on tullut kokeiltua useampaa reseptiä kuin varmaan mistään muusta keittokirjasta tähän saakka – kyse ei siis ole mistään turhasta kirjasta. Aiemmista kokeiluista olenkin jo raportoinut, mutta tässä jatkoa:

Rapsakat schnitzelit ja vihreitä papuja. Vähän toista kuin työpaikkaruokalan jokaperjantainen leivitetty kengänpohja. Pavut olivat mainioita, ne raivasivat tiensä vakiolisukkeiksi ihan ensiyrittämällä.

Sitruuna-anjovis-pasta. Nam nam. Kastikkeen koostumus oli oivallinen, se pysyi just hyvin spagetin seassa – ei jumahtanut spagettikeon päälle eikä holahtanut pastan pohjalle. Yleensä jäähtynyt pasta on minusta ällöä, mutta tätä olisi voinut närppiä vaikka kuinka paljon… jos ei se olisi loppunut kesken. Ja kuten kirjassa kehotetaan, anjovikset kannattaa ostaa lasipurkissa öljyyn säilöttynä sardelleina, ei ”anjovista mausteliemessä” -nimellä.

Lohisalaatti ja wasabikastike. Kivaa vaihtelua normisalaatteihin. Luin jostain, että joku luonnehti tätä salaattia sushimaiseksi – ja sitä se toden totta oli. Inkivääri toimi salaatissa oikein hyvin, sitä olisi voinut laittaa vaikka enemmänkin. Porkkanalastut olivat vähän tönkköjä ja aika massiivisia.

Chilipähkinät – ihan parasta mässyä sohvan nurkkaan tällaiselle, joka ei perusta karkista.

Haukimurekepihvit, kaprisvoi ja perunamuusi. En kutsuisi tätä arkiruuaksi, sillä valmistus on aika hidasta. Mutta löysin hyvän tavan nyppiä ruodot pois: suikaloin kalan noin 2 cm leveiksi viipaileiksi, ja kävin jokaisen suikaleen läpi ruotopinseteillä. Hirveä homma, mutta yhtään isompaa ruotoa ei tullut syödessä vastaan. Minusta näissä pihveissä oli jo jonkin verran luksusta ja gurmeeta, niin kuohkeita, pehmeitä ja maukkaita pihvit olivat – ei lainkaan puisevanmakuisia, kuten hauki yleensä. Mutta kaprisvoi kuuluu ehdottomasti settiin mukaan.

Ja se avokadopasta… No olihan se hyvää mutta ei nyt mitenkään tajunnanräjäyttävää. Toisten tuunauksista oppineena lisäsin annokseen pinjansiemeniä, jotka toivatkin mukavasti rakennetta. Mutta täytyy sanoa, että itse olen enempi sittis-anjovis-pastan ystävä. Tai no, pastan ystävä en taida enää olla vaikka haluaisinkin, sillä sain hirveät vatsakivut ja iho-oireita syötyäni itse tehtyjä sämpylöitä ja näitä kahta pastaa viikon sisään muuten kovin vähävehnäisen kauden päätteeksi. Taidan olla jonkin verran allerginen vehnälle.

Mielestäni kirjan paras ohje on edelleen Lindströmin pihvit. Täytyypä kokeilla seuraavan kerran yhdistää ne vihreiden papujen kera.