On taas se aika vuodesta

Aika monelle meistä asunto on suurin yksittäinen elämisen kuluerä. Aika monelle meistä oma asunto on myös rahallisesti suurinta, mitä omistaa. Aika monella meistä olisi huomautettavaa lumien luonnista tai taloyhtiön tiedotusaktiivisuudesta, mutta myös ideoita, joilla asumisesta voisi tehdä viihtyisämpää ja vastuullisempaa: pihanurkan pyhittäminen kasvimaakäyttöön, jätteen lajittelun uudelleen järjestely, leikkipaikan kohentaminen, energiatehokkuuden huomioiminen tulevan remontin yhteydessä… Ja silti aika moni meistä jättää väliin oman taloyhtiönsä yhtiökokouksen.

Kevät on taloyhtiöiden yhtiökokousten aikaa. Vuosittainen yhtiökokous on yksittäiselle asukkaalle otollisin yksittäinen vaikuttamisen paikka:

Jos haluat oman ehdotuksesi yhtiökokouksen esityslistalle, sinun tulee toimittaa ehdotuksesi kirjallisena taloyhtiön hallitukselle hyvissä ajoin, jotta asia voidaan sisällyttää yhtiökokouksen esityslistalle. Kokouksen asialistalle tuotavia asioita voisi olla vaikkapa ikkunaremontin aikaistaminen. Jos tuot asian yhtiökokouksen käsiteltäväksi, niin valmistaudu myös esittelemään ja perustelemaan ehdotuksesi.

Kokouskeskusteluun osallistuminen ja hyvien kysymysten esittäminen on myös oivallinen tapa nytkäyttää taloyhtiön asioita eteenpäin: voit tiedustella muiden asukkaiden kiinnostusta yhteisen kasvimaan perustamiseen tai evästää hallitusta roskien lajittelun uudelleen järjestämisestä.

Kaikkein tehokkain tapa vaikuttaa oman taloyhtiön asioihin on mennä mukaan hallitukseen; harvoissa taloyhtiöissä hallitukseen on varsinaista tunkua. Hallituksen jäsenen ei tarvitse olla insinööri eikä kiinteistöjuristi – riittää että on tolkun ihminen, jolla on näkemystä hyvästä asumisesta, kykyä avata suunsa ja tahtoa saada asioita tapahtumaan. Jokaisen yhteisöllisestä asumisesta haaveilevan olisi hyödyllistä harjoitella asunto-osakeyhtiön hallintoarkea ensin paria kautta tavallisen taloyhtiön hallituksessa.

Toivon, että jatkossa tämä blogi voisi tarjota jotain konkreettista ja kättä pidempää esimerkiksi asumisasioiden argumentointiin ja talotekniseen viidakkoon.