Kristallista taiteeseen

From crystal to art

Tusasin piitkät helmet 1,0 mm hopealangasta, laavakivestä ja kristallista. Kristallista on kyllä vielä palattava edellisen postauksen Retretti-vierailuun.

Retretin luolissa oli näytillä suomalaisten nykytaitelijoiden teoksia. Luolastot itsessään ovat tosi vaikuttavat, joten taitelija saa pitää tiukasti mopoaan lapasissa, jotteivät teokset karkaa hölmöilyn tielle vain siksi, että ympäristö on niin huikea. Ja tänä vuonna mielestäni mopo oli tosissaan lähtenyt käsistä: Jättimäiseen kristallikaulanauhaan hirtetty täytetty jänis. Video, jossa lapsi lähestyy ja loittonee. Työmaavalaisin, jonka valo kulki eri tavoin naarmutettujen pleksien läpi. Ei oikein sykähdyttänyt.

Luolaston paras anti oli keski-ikäinen ukkeli, joka kommentoi kovaan ääneen. ”Onko tämä nyt taidetta? Kaikenlaista paskaa ne koittaa meille syöttää taiteena. Siis tähänkö meidän verorahat laitetaan?” Jos luolastossa esillä ollut sälä olikin ukkelin kanssa osa jotakin performanssia, niin siinä tapauksessa teos oli onnistunut – osui ja upposi ainakin meikäläiseen. Mutta valitettavasti kommentoiva mies taisi olla ihan normaali maksava asiakas kuten mekin.

Miksiköhän jokin taideteos sykähdyttää ja toinen haukotuttaa? Suomalaisista nykytaiteilijoista esimerkiksi Tatu Hiltusen työt ja Mimosa Palen performanssit ovat usein tosi huippuja. Mutta kristallinauhassa roikkuva jänis on vaan ihan hirveetä sontaa. Tai ehkä en vain oikein pidä nykytaiteen vatvomisesta, analysoinnista ja ruotimisesta, jota Retretin luolien tusaukset olisivat kaiketi vaatineet. Kaikenlaisten piilomerkitysten peilailu on minusta vähän sellaista Paha kurki -meininkiä. Tai sitten taidemakuni on vaan tosi valtavirtaista ja moukkamaista. Tai sitten kaikesta ei vaan tarvii tykätä.

I made a long neck lace with 1 mm silver wire, lavastone and crystals. The crystals make me to return to the previous post and to Retretti art exhibition.

In the Retretti caves there was an exhibition of Finnish contemporary artists. Those caves are really breath taking even without art, so in my opinion the artist should be really careful to avoid putting too much into his/her work of art. And this year they obviously couldn’t manage to hold their horses: A stuffed rabbit hanging in a crystal necklace. A video about a kid drawing near and away. A spotlight that was focused on a scratched piece of plastic. Didn’t like.

The best piece of the caves was a guy about his fifties, who was commenting on loud: ”Is this art? Are they trying to sell this kind of crap as art? So this is how our tax money are spent.” If he was part of a performance, then I’d say it was successful. But unfortunately he seemed to be a regular customer as well, which really decreases the quality of the cave art.

I wonder why some pieces of art are really stunning and some are just whatever. I like most of the works of Tatu Hiltunen and performances of Mimosa Pale, as an example. But a rabbit hanging in a crystal neck lace – that’s crap.