Graafista betonia

Olin tänään rakentelemassa Otaniemen metroasemaa, joka avataan huomenna. Siitä oli juttua tämän päivän (sunnuntain siis) Hesarissakin A15-sivulla. Tällä kertaa olin mukana ehkä enempi ”ammatillisessa” mielessä. Olin myös suunnittelemassa aseman ulkonäköä ja toteutusta (leikin vähän niinku arkkitehtia, mutta en paljoa, sillä se oli yllättävän vaikeeta), saas nähdä mitä siitä sitten oikeesti tulee. Niin, ja teloin myös nilkkani, joka on nyt aika turpee ja tumma.

Vaikka minun tietysti kuuluisi rakentajana puhista aina arkkitehdeille, niin täytyy kyllä sanoa, että tänä keväänä viimeistään minusta on kyllä tullut ihan arkkarifani (vaikka oon kyllä ollu sitä orastavasti jo pitkään).

TKK:lla arkkitehtiosaston aulassa on tosi usein kaikkia hienoja harjoitustöitä näytillä. Välillä siellä on ihan oikeita maisema- ja rakennussuunnitelmia, mutta joskus on myös piirustuksia soittimista tai erilaisia villejä ovenkahvoja sun muita. Toukokuun alussa arkkariosaston aulassa oli tuoreimpia arkkitehtien diplomitöitä, ja sieltä pisti meikäläisen silmään Eeva-Kaisa Berryn työ graafisesta betonista (kuva alla). Aika hauska kokeilu.


Graafinen betoni on koostumukseltaan hiukan normaalia betonia fiinimpää, mutta juttu on pinnan kuvioinnnissa. Pinta saadaan aikaan etukäteen ”printattavalla” mallilla ja kemikaaleilla (tässä muutama referenssi). Aika siistiä. Ja kuka väittää, että betoni on pelkästään tylsännäköistä?

Betonin perusharmaus ja Merihaan sun muiden lähiöiden kolossit luovat kyllä kieltämättä vähän tylsää kuvaa, mutta oikeasti betoni on paitsi hieno, myös hauska materiaali. Hienoudesta vois todisteena olla vaikka Pantheon ja hauskuudesta se, että Suomessa yleisesti käytetty betonireseptien suunnittelumenetelmä (siis se millä päätetään, paljonko vettä, sementtiä ja kiviä sun muuta pitää halutunlujuiseen betoniin laittaa) on nimeltään Nykäsen menetelmä. Aivan. Ehkä sekoitin, ehkä en – so not, kunhan kura kulkee. Sementtiä ja vettä laitetaan suhteessa fifty-sixty. No joo. Ehkä tuolta ”Nykäsen menetelmän” pohjalta ei kannata lähtee betonoimaan. Ja ehkä ihan kaikki Nykäseen(kään) löyhästi liittyvä ei välttämättä ole hauskaa.