Painetut t-paidat

Jos sivellin ei pysy kädessä, vapaalla kädellä maalailu hirvittää tai jos pitää tehdä isoja sarjoja useampaan t-paitaan (tai mihin tahansa muuhun juttuun), silkkipainoseulalla painaminen on kova juttu.

Korvenkylä – Joutseno -paitoja tein muutamalle kaverilleni, yksille jopa häälahjaksi (ikään kuin samanlaisiksi tuulipuvuiksi). Idea lähti pienimuotoisesta irvailusta 2000-luvun alussa muodissa olleita Kallio – Helsinki, Punavuori – Helsinki -t-paitoja kohtaan.


Printtasin tekstin mustesuihkutulostimella a4-kokoisen litoposterin (saa hyvinvarustetuista kirjakaupoista) kiiltävälle puolelle. Leikkasin tekstit pois kirurginveitsellä (saa apteekeista noin eurolla). O-, E- ja Ä-kirjaimissa piti olla varovainen, jotta kuvio säilyi yhtenäisenä. Jätin siis ohuet siprut leikkaamatta, jotta kirjainten sisukset pysyivät mukana kuviossa.

Teippasi
n leikatun sabluunan kulmistaan silkkipainoseulan pohjaan. Kulmateipit ovat ihan riittäviä, sillä märkä maali imaisee paperin tosi tiiviisti kiinni seulaan ensimmäisellä painovedolla. Sitten vaan kaadoin maalia seulaan, kuvion yläpuolelle, vetäisin lastalla kaksi kertaa ja siirryin seuraavaan paitaan. Lastalla ei pidä sutia liian monta kertaa, sillä muuten kuvion reunoista voi tulla epäselvät, kun väriä tulee liikaa.

Viime kesänä innostuin tekemään sabluunoita melkein mistahansa kuvista. Ridgen ja Brooken sekä Rhettin ja Scarlettin lisäksi olen painanut muun muassa M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen, MacGyverin, Lemmenlaivan lääkärin ja Prinsessa Dianan.


Lisäsin harmaansävyisiin kuviin hulluna kontrastia ja printtasin ulos. Sitten piirsin kuvat ”läpi” litoposterille, samalla itse hiukan modifioiden, jotta kuvio säilyi kokoajan yhtenäisenä. Piirtämisen jälkeen liimasin kontaktimuovin litoposterin karhealle puolelle, siis piirustuksen takapuolelle. Muovi takaa sen, että sabluuna ei kostu läpi ja rupea suttaamaan. Lisäksi sabluunan voi irroittaa varovasti ja käyttää uudestaan. Tosin kuvion leikkaaminen on raskaampaa muovin kanssa.

Etenkin näköiskuvan asetteluun paidalle kannattaa uhrata pari ajatusta. Vaikka paita olisikin sopiva, on kuitenkin huomioitava, että sekä naisilla että miehillä on mitä erilaisimpia ulkonemia kropassaan, ja niiden vuoksi paita venyy tissien tai massun kohdalta. Mielestäni kuvat on hyvä pitää melko pieninä (max. 20 cm x 20 cm) ja kuvan yläreunan on hyvä alkaa jo muutama sentti kaula-aukon alapuolelta, tietysti kuvasta ja paidasta riippuen.


Kuvissa olevat kaunarit ja tuulenviemät on painettu samanmallisille Lindexin hihattomille topeille, joissa kaula-aukko yltää noin 5 cm solisluiden alapuolelle. Kaunari-kuvio alkaa reilun sentin päästä kaula-aukosta, mikä on juuri sopiva väli. Tuulenviemää-kuvio puolestaan alkaa noin 5 cm kaula-aukon alapuolelta, ja on näin ollen liian alhaalla. Scarlettin kasvot leviävät jonkin verran, sillä ne ovat juuri rintojen leveimmällä kohdalla, kun paita on päällä. Mutta toisaalta, jos Scarlettin vyötärö oli jotain 18 tuumaa vai mitä se nyt olikaan, niin ehkä pieni pyöreys poskissa ei tee hänelle pahaa.