Koti kuntoon -retro

Teräsbetonisesta taustastani huolimatta työskentelen softatalossa. Meillä hommia tehdään ketterillä menetelmillä, ei varmaankaan mitenkään puhdasoppisesti mutta joten kuten soveltaen. Vaihdoin hiljattain tehtäviä talon sisällä, ja nykyisissä tehtävissä menestyäkseni minun on kartutettava ymmärrystäni ja taitojani softakehityksestä. Ei minusta koodaria saa, eikä ole tarkoituskaan, mutta minun olisi kyllä tutustuttava ainakin perusterminologiaan ja -käsitteisiin hieman järjestelmällisemmin kuin vain hengittämällä agiilia fiilistä avokonttorissa. Haluaisin myös oppia muutaman menetelmän, jota voisin hyödyntää käytännössä.

Siispä tuumasta toimeen: pidimme mieheni kanssa sunnuntaipäivän ratoksi retron siitä, miten saisimme kotimme pysymään paremmin järjestyksessä. Jos retro saa kotona aikaan parantamisen ilmapiiriä, niin se voisi toimia töissäkin. Näin me sen teimme:

1. Yleisfiilikset kotimme järjestyksessä pysymisestä – peukku ylös, alas tai neutraalisti. Seisten. Minulla peukku ylhäällä, miehellä neutraalisti. Tiedossa on, että minä siedän kaaosta paremmin, mutta se ei ole se pointti, vaan aktivointi ja oikealle taajuudelle virittäytyminen.

2. Kumpikin listaa itsekseen noin 5 min asioita, jotka toimivat järjestyksen pidossa jo nykyisellään (hymynaama) sekä asioita, joiden muuttaminen tekisi tilanteesta vielä paremman (delta). Yksi asia yhdelle post-it-lapulle, sekä hymynaamoja että deltoja. Saamme kumpikin aikaiseksi kolme hymynaamaa ja kolme deltaa.
3. Jokainen esittelee vuorollaan lappunsa ja asettaa ne näkyville joko hymynaaman tai deltan alle. Muut kuuntelevat. Olemme tyytyväisiä muun muassa siihen, että aika monella tavaralla on oma paikkansa, ja siihen, että saamme kuitenkin melko säännöllisesti siivouspuuskia ilman että siivoamisesta tarvitsee stressata. Muutostarvetta olisi siellä täällä vaeltelevissa nenäliinatolloissa, vaeltelevissa vaatteissa, työhuoneen paperisäilytyksessä ja harrastustavaroiden hujan hajan jättämisessä.

4. Ryhmittelemme lappuja aihepiirin mukaan. Toteamme, että hymynaamamme edustavat kolmea eri asiaa, kun taas deltat edustavat neljää eri aihetta. Pidämme hymynaamat näkyvillä ja siirrymme muutoksen pariin.

5. Kukin saa käyttöönsä kaksi ääntä: mitä deltaryhmää lähdemme muuttamaan kohti parempaa seuraavan kahden viikon aikana? Äänemme hajaantuvat täysin ja menevät tasan. Käymme pienen neuvonpidon ja annamme itsellemme kaksi lisä-ääntä, jotka merkkaamme tukkimiehen kirjanpidolla lappuryhmään. Lähdemme siis pureksimaan paperiensäilytysongelmaa, seilaavia paperitolloja ja vaeltelevia vaatteita. Ja kumpikin on nyt sitoutunut näihin kolmeen, vaikka kaikki omasta mielestä akuutimpiakin ongelmia saattaisi olla.

6. Listaamme itseksemme käytännöllisiä tekoja näiden kolmen muutostarpeen eteenpäin viemiseksi. Odotamme, että kumpikin on listannut omansa ja esittelemme omat lappumme vuorollamme. 12 keinoa, effortiltaan muutamasta sekunnista muutamaan tuntiin. Hyvä hyvä.

7. Ryhmittelemme keinot taas samanlaisuutensa perusteella. Saamme aikaiseksi 7 ryhmää.

8. Ja taas äänestetään: tällä kertaa kummallakin on 3 ääntä, joilla voi kannattaa niitä keinoja (tai siis ryhmiä), joita haluaa tiimimme tekevän seuraavan kahden viikon aikana. 3 eniten ääniä saanutta ryhmää löytyy siis tavalla tai toisella edestämme seuraavan kaksiviikkoisen aikana.

9. Kiteytämme kunkin voittajaryhmän vielä yhdeksi tekemislupaukseksi, johon sitoudumme. Seuraavan kahden viikon aikana siis

  • Kuka tahansa voi heittää paperitollot ja tyhjät hylsyt roskikseen.
  • Hommaamme olohuoneeseen 2 purkkia (yksi kummallekin), joihin kuitit voi sujauttaa pois seilaamasta
  • Vappuiltana lajittelemme askartelu- ja piirustuspaperimme, ja keksimme niille säilytysratkaisun

10. Pidämme kahden viikon kuluttua uuden session, jossa katsomme, miten asiat ovat toteutuneet.

Pakko tunnustaa, että sessio käytiin hirveän rakentavassa hengessä. Ei nalkutusta, syyllistämistä tai koko maailman tuskan puimista, vaan jotenkin aika positiivisväritteistä.

Jos joku haluaa perustaa Agiilit Martat -yhdistyksen, jossa sovelletaan ketteriä menetelmiä kodin kunnossapitoon, niin minä olen mukana!