Kuulen ääniä

”Kyllä elämisen äänet kuuluvat kerrostaloon”. Juu-u, olen samaa mieltä. Mutta on tuo myös ehkä kulunein kerrostaloasumisen argumentti ikinä.  Elämisen ääniltä ei voi välttyä, mutta ei se myöskään tarkoita, etteikö pikkuisen voisi yrittää. Minua ärsyttää, että kerrostalojen äänimaailmasta puhuttaessa käytössä on tasan kaksi repliikkiä: tuo äsken mainittu ”elämisen äänet nyt vain kuuluvat kerrostaloon” ja toinen, seuraavaan hengenvetoon lausuttu nöksähdys ”jos ei kestä elämisen ääniä, niin voi ihan vapaasti muuttaa omakotitaloon”.

Niinhän se on, että oman vauvan kakka ei haise, eivätkä oman asunnon äänet itseä häiritse. Kyllä ne ovat naapurin mölyt, jotka verenpainetta nostattavat. Yleensä kerrostalossa äänet kantautuvat herkimmin pystysuunnassa, joten välillä tiedämme ylä- ja alakerran naapureistamme enemmän kuin seinänaapureistamme – ja todella enemmän kuin haluaisimme tietää.

Tässä kolme keinoa kerrostaloasunnon äänimaiseman pehmentämiseksi.  Ne auttavat vaimentamaan naapurista kantautuvia ääniä, mutta ne estävät myös sinun elämäsi äänten kiirimisen naapurin korviin. Helpoimmasta työläimpään, here we go:

Pidä eteisen väliovi kiinni. Kerrostalon porraskäytävän äänensiirto-ominaisuudet ovat mitä mahtavimmat: esteettömästi ylhäältä alas asti auki oleva tötterö, joka on yleensä vielä pinnoitettu kovilla, kaikua edistävillä materiaaleilla. Kerrostaloasuntojen ulko-ovien postiluukut ovat kuin suunniteltu välittämään ääniä porraskäytävästä asuntoon ja asunnosta porraskäytävään. Siispä sulje väliovi perässäsi.

Pehmeät materiaalit poistavat kaikua. Verhot, matot, sohva, täysi kirjahylly ja seinätekstiilit vähentävät kaikumista. Samalla ne myös estävät sinun ääntesi kantautumista naapuriin ja vaimentavat naapurista sinun asuntoosi kantautuvia ääniä. Iso lattiatyyny  vaimentaa ääniä molemmin puolin.

Parketin ja laminaatin alle täytyy asentaa kopinaa vaimentava solumuovi. Askeläänet kantautuvat alakertaan aika helposti, ja jos kovan lattiapinnan alla ei ole äänenvaimennusta, niin sukkasillaan hipsuttelu voi kuulostaa alakerran asuntoon puukenkätanssilta. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa osakkaan ilmoittamaan tekemistään remonteista taloyhtiölle. Käytännössä maalaus ja tapetointi ovat tämän ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolella, mutta esimerkiksi lattian uusimisesta täytyy ilmoittaa; ja juuri tässä kohtaa taloyhtiön pitäisi olla kärppänä varmistamassa, että lattian alle tulee äänenvaimennus. Solumuovi ei ole kallista eikä sen asentaminen ole lattiarempan yhteydessä vaikeaa – se vain pitää ymmärtää tehdä.