Athos

Kävimme perjantaina tsekkaamassa Tennispalatsissa näyttelyn Athos – Luostarielämää Pyhällä Vuorella. Emme oikein odottanut mitään etukäteen, joten yllätys oli positiivinen.

Kahdessa kerroksessa oli siis näytillä kreikkalaisella saarella asustavan ortodoksimunkkiyhteisön juttuja: symppiksiä valokuvia, ikoneja ja niiden valmistusproseduuri, maalauksia, ”ikonigrafiikkaa”, musiikkia, esineistöä, rauniojäännöksiä rakennusten osista, esiteplansseja, ynnä muuta.

Minusta näyttely oli kivasti koottu. Tosin jotkut voi saada näppylöitä jäljennöksistä, joita myös oli esillä, mutta minua ne eivät haitanneet. Tosin ruokailutilan mallinnoksessa minua häiritsi hiukan kattauksen lusikka-haarukka-mysteerit, jotka olivat leimoineen päivineen mallia Suomen armeija. Mutta muuten tosi jees ja myös valaistus oli hyvä.

Athos-saari on kuulemma yksi Euroopan suljetuimmista paikoista. Sinne pääsee vain miehet, ja miehillekin seula on erittäin tiukka. Seuralaiseni tiesi kertoman, että Kreikan (ensimmäinen?) nais(kulttuuri?)ministeri oli valituksi tultuaan ilmoittanut vierailevansa munkkisaarella. Munkit vastasivat olevansa rynnäkkökiväärien kanssa vastassa ja vaikka ampuvansa ministerin helikopterin alas, mutta saarelle ministeri ei jalallaan astuisi. Vaikuttavat sävyisiltä kavereilta.

Ai niin. Perjantai-iltaisin näyttelyyn pääsee ilmaiseksi.